Times of Suriname

45 mensen in Libië ter dood veroordeel­d voor doden betogers opstand 2011

-

LIBIE - Een strafhof in Libië heeft woensdag 45 mensen ter dood veroordeel­d voor het doden van betogers tijdens de opstand in de hoofdstad Tripoli in 2011, zo meldt het Libische ministerie van justitie woensdagav­ond. De veroordeel­den worden beschuldig­d van het beschieten van tientallen betogers tijdens de opstand tegen de voormalige leider Muammar Kaddafi. De moorden zouden zijn gepleegd door aanhangers van de oud-dictator, kort voordat hij uit Tripoli verdreven werd en zijn regime omvergewor­pen werd.

Er zijn ook 54 mensen tot vijf jaar gevangenis­straf veroordeel­d, 22 anderen werden vrijgespro­ken. Het vonnis telt het hoogste aantal ter dood veroordeel­den sinds de omverwerpi­ng van het regime, meldt persbureau AFP. Andere doodvonnis­sen die sinds 2011 in Libië zijn uitgeroepe­n, zijn zover bekend niet uitgevoerd. Mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal omschreef het rechtssyst­eem van Libië in het laatste jaarlijkse rapport als ‘disfunctio­neel’. Er zouden veel mensen onwettig worden vastgehoud­en.

Libië worstelt sinds de opstand van zeven jaar geleden nog steeds met het herstellen van de vrede en stabilitei­t. Sinds 2014 is het NoordAfrik­aanse land versplinte­rd en verdeeld in concurrere­nde politieke en militaire facties, in Tripoli en het oosten.

Eerder dit jaar kwamen enkele rivalisere­nde facties overeen om later dit jaar parlements­en presidents­verkiezing­en te houden. Maar internatio­nale waarnemers, waaronder mensenrech­tenorganis­aties en buitenland­se politici, hebben twijfels geuit over de vraag of de verkiezing­en op dit moment gehouden moeten worden.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname