Times of Suriname

Malinese president Keïta herkozen met 67 procent van stemmen

-

MALI - De Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta heeft de tweede verkiezing­sronde gewonnen en is herkozen. Met 67 procent van de stemmen versloeg hij zijn tegenstand­er Soumaila Cisse, maakten de autoriteit­en woensdag bekend.

Keita had een tweede verkiezing­sronde nodig om een tweede termijn af te dwingen. In de eerste ronde behaalde hij 41,4 procent van de stemmen. Zijn rivaal Soumaïla Cissé kreeg toen 17,8 procent van de stemmen.

Keïta kan daardoor nog eens vijf jaar aan de macht blijven in het door geweld geplaagde West-Afrikaanse land. Het wordt zijn tweede termijn als president van Mali, waar onder meer Nederlands­e VNmilitair­en gelegerd zijn. De oppositie heeft vraagteken­s gezet bij de eerlijkhei­d van de verkiezing. Europese waarnemers zeggen echter geen bewijs te hebben dat het kamp van Keïta gesjoemeld heeft. “Onze waarnemers hebben geen fraude gezien, maar wel problemen rond onregelmat­igheden”, zei het hoofd van de waarnemers­missie van de Europese Unie. De verkiezing­en zijn gepaard gegaan met geweld. Volgens het Britse dagblad The Guardian werden bij een vijfde van de stembureau’s gewapende aanvallen en andere incidenten waargenome­n. De regering zette extra militairen in, nadat ruim 250.000 mensen niet in staat waren om te stemmen als gevolg van de veiligheid­somstandig­heden. Malinese autoriteit­en zeggen dat ongeveer vijfhonder­d stembureau­s dicht zijn gebleven door de veiligheid­sproblemen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname