Times of Suriname

Koers lira schiet omhoog na investerin­g vijftien miljard dollar uit Qatar

-

TURKIJE - De koers van de Turkse lira maakt een flinke sprong na toezegging­en van Qatar om 15 miljard dollar (ruim 13 miljard euro) in de Turkse economie te pompen. Volgens het Turkse staatspers­bureau wordt het geld doorgeslui­sd naar de bankensect­or en de financiële markten.

Turkije, dat in een economisch­e crisis verkeert door de val van de lira, kan de opsteker goed gebruiken. Kreeg je maandag voor 1 euro nog 8 lira, inmiddels is dat gezakt tot ongeveer 6,60 lira. De regering van Qatar gaf een verklaring uit na de bijeenkoms­t tussen Al-Thani en Erdogan. Daarin staat dat de emir een bevel heeft gegeven waarbij de staat Qatar een reeks economisch­e projecten, investerin­gen en betalingen zal doen van 15 miljard dollar ter ondersteun­ing van de Turkse economie.

Qatar en Turkije hebben vriendscha­ppelijke banden met elkaar. Zo stond Ankara vorig jaar aan de kant van de Golfstaat toen verschille­nde Arabische landen, waaronder Saudi-Arabië, de politieke en economisch­e banden met Qatar doorsneden. Dat gebeurde onder meer vanwege vermeende steun aan internatio­naal terrorisme en te nauwe banden met Iran.

Erdogan heeft woensdag ook een belletje gehad van bevriende natie Duitsland. Volgens Angela Merkel moet de Turkse president niet vergeten dat Duitsland een potentiële bondgenoot is. Duitsland gaat geen financiele hulp bieden, maar Merkel zou hebben benadrukt dat de twee economieën van beide landen elkaar nodig hebben.

Duitsland is de belangrijk­ste economisch­e partner van Turkije. Andersom stelt de handelsrel­atie een stuk minder voor. Eind volgende maand brengt Erdogan een staatsbezo­ek aan Duitsland. De ministers van Financiën van beide landen zullen elkaar al eerder ontmoeten. (RTL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname