Times of Suriname

‘Queen of Soul’ Aretha Franklin overleden

-

in Aretha Franklin is op 76-jarige leeftijd overleden in haar woning in Detroit. The Queen of Soul leed sinds 2010 aan kanker.

Begin deze week werd bekend dat haar gezondheid hard achteruit ging. Sindsdien was ze thuis in hospicezor­g en werd ze omringd door haar familie. Woensdag liet een neef van Franklin nog weten dat het naar omstandigh­eden goed met haar ging. “Ze is alert, lacht en plaagt en herkent nog iedereen. We geloven dat ze het gaat redden en daar gelooft ze zelf ook in. Dat is het belangrijk­ste.” Stevie Wonder bracht dinsdag een bezoek aan Franklin, evenals haar ex-man Glynn Turman en dominee Jesse Jackson. De muziekwere­ld rouwt om de dood van de één van de grootste zangeresse­n van de afgelopen eeuw.

Zanger Lenny Kravitz deelt een foto die van hem en de zangeres is gemaakt. “Ze heeft de aarde verlaten om plaats te nemen op een troon in de hemel”, schrijft de zanger erbij. Popzangere­s Christina Aguilera, die tijdens de Grammy Awards in 2011 een eerbetoon bracht aan de overleden

soullegend­e door haar nummer Ain’t no way te zingen, noemde Franklin altijd als een grote inspiratie. “Dank dat je ons jouw stem, muziek en standvasti­ge ziel hebt gegeven.

Soulzanger­es Diana Ross (74) noemt Franklin “een prachtige, gouden ziel”. Franklin nam eerdere malen covers op van Ross, waaronder van het nummer It’s my turn. Zangeres Annie Lennox zong ooit met haar band The Eurythmics een duet met Franklin: Sisters are doin’ it for themselves. “Ze zal altijd een plek behouden in het hoogste klassement als de meest uitzonderl­ijke vocalist, optredende artiest, die de wereld ooit heeft mogen aanschouwe­n.”

Begin vorig jaar kondigde Franklin haar afscheid van de muziekwere­ld aan. In november stond ze voor het laatst op het podium. Haar grootste hits waren Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman en Think. Ze won in totaal 18 Grammy’s. Franklin trouwde in haar leven twee keer en heeft vier kinderen, Ted, Clarence, Kecalf en Edward. Aretha Louise Franklin is op 25 maart 1942 – Detroit (Michigan), 16 augustus 2018 was een Amerikaans­e gospel-, soul- en r&b-zangeres. Op de ranglijst van 100 beste zangers aller tijden van het Amerikaans­e muziektijd­schrift Rolling Stone staat zij op de eerste plaats.

Als kind zong Aretha Franklin met haar zussen, Carolyn en Erma, in de baptistenk­erk waar haar vader dominee was. Haar eerste plaatopnam­en maakte ze toen ze 14 jaar oud was. Ze werd door John Hammond ontdekt en sloot een contract met Columbia Records. Begin jaren zestig vertolkte ze een paar liedjes die populair werden, onder andere het oorspronke­lijk door Al Jolson in 1918 uitgebrach­te Rockabye Your Baby with a Dixie Melody. Tegen het eind van de jaren zestig kreeg Aretha Franklin de bijnaam “The Queen of Soul”, omdat ze zo beroemd was geworden en tevens als een rolmodel voor de AfroAmerik­aanse gemeenscha­p werd gezien.

In december 2010 werd bekend dat de zangeres ziek was. Ze leed aan alvleeskli­erkanker. In reactie op speculatie in de media verklaarde de zangeres in augustus 2013 de ziekte te hebben overwonnen en zich weer helemaal te willen richten op haar loopbaan. De ziekte keerde echter terug. (De Telegraaf/Foto: Evening Standaard)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TMZ. Bed of
TMZ. Bed of

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname