Times of Suriname

Openbaar Ministerie onderzoekt seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen

-

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrecht­elijk onderzoek begonnen naar seksueel misbruik bij de geloofsgem­eenschap Jehovah’s Getuigen. Dat schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbesc­herming) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij meldt dat vijf mensen aangifte van seksueel misbruik hebben gedaan. Die aangiften komen uit verschille­nde regio’s in het land.

“Bij het OM zijn de aangiften zorgvuldig in behandelin­g genomen door gespeciali­seerde zedenoffic­ieren in de regio’s”, schrijft de minister. Eerder riep hij slachtoffe­rs op aangifte te doen, zodat het OM een onderzoek zou kunnen instellen.

De Jehova’s getuigen stellen zelf geen onafhankel­ijk onderzoek naar het misbruik in, hoewel het Ministerie van Justitie en Veiligheid daar meerdere keren op had aangedrong­en. Het bestuur liet in mei weten geen grond voor het instellen van een onderzoek te zien. Een woordvoerd­er van het OM benadrukt dat er geen strafrecht­elijk onderzoek loopt naar de geloofsgem­eenschap zelf.

“Er zijn in het voorjaar vijf aangiften binnenkome­n via Stichting Reclaimed Voices van misbruik binnen de jehova’s-gemeenscha­p. Daarnaast zijn er nog vier losse aangiften binnengeko­men. Al deze zaken worden individuee­l beoordeeld door verschille­nde parketten.” Omdat de onderzoeke­n nog niet zijn afgerond, kan het OM niet nader op de aangiften ingaan, aldus de woordvoerd­er. De laatste tijd zijn meerdere slachtoffe­rs van seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen naar buiten getreden. Sommigen betichtten de geloofsgem­eenschap ervan het misbruik toegedekt te hebben.

Begin augustus werd bekend dat het kerkgenoot­schap niet mee wilde werken aan een strafrecht­elijk onderzoek naar een incident binnen de eigen gemeenscha­p. Een lid weigerde een document vrij te geven waarin een man het seksueel misbruik van zijn nichtje zou bekennen. Doordat er genoeg bewijs was, werd de man alsnog veroordeel­d. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname