Times of Suriname

Watertekor­t houdt ondanks regen aan

-

AMSTERDAM - De regenval van afgelopen week heeft er niet voor gezorgd dat het neerslagte­kort in Nederland opgelost is. Volgens de Landelijke Commissie Waterverde­ling (LCW) blijven de droogtemaa­tregelen dan ook van kracht.

De kwaliteit van het oppervlakt­ewater neemt ook af. Botulisme en blauwalg nemen in heel het land toe en ook het aantal vissen dat sterft als gevolg van de slechte waterkwali­teit stijgt. De afgelopen week is het aantal zwemverbod­en toegenomen.

Uit de donderdag gepublicee­rde droogtemon­itor van de LCW blijkt wel dat de waterpeil in het IJsselmeer in een aantal polders iets gestegen is. Daardoor is er tijdelijk minder watervraag in Nederland en hoeft er minder water te worden ingelaten. “Maar er is nog steeds sprake van een watertekor­t.”

De verzilting in de monding van de Hollandsch­e IJssel bij Krimpen aan den IJssel is ten opzichte van vorige week gedaald. Volgens de LCW komt dat doordat een aantal waterschap­pen zoet water naar de Hollandsch­e IJssel hebben afgevoerd tijdens heftige regenbuien in het weekend van 11 en 12 augustus.

Wel is de verwachtin­g dat het zoute water de komende week verder de Hollandsch­e IJssel in stroomt, doordat er weer zoet water van de rivier onttrokken wordt. De lage waterafvoe­r van de Rijn blijft ervoor zorgen dat de verzilting in de monding van de Rijn en Maas toeneemt. Er stroomt onvoldoend­e water naar zee om het zoute Noordzeewa­ter dat het land in stroomt tegendruk te bieden. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname