Times of Suriname

Justitie staakt onderzoek naar Julio Poch definitief

-

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het strafrecht­elijk onderzoek naar Julio Poch definitief gestaakt. Justitie is tot dat besluit gekomen nadat de piloot vorig jaar in Argentinië werd vrijgespro­ken van betrokkenh­eid bij zogenoemde dodenvluch­ten.

Een woordvoerd­er van het OM heeft berichtgev­ing in NRC daarover bevestigd. De krant schrijft dat justitie in mei per brief aan de piloot heeft heeft gemeld dat het onderzoek beëindigd is.

Poch werd in november vorig jaar unaniem vrijgespro­ken. Hij werd verdacht van misdaden tegen de menselijkh­eid. Concreet werd hij beschuldig­d van betrokkenh­eid bij dertig doden. Het Argentijns­e Openbaar Ministerie had levenslang geëist.

Politieke tegenstand­ers van het militaire regime werden in de jaren zeventig en tachtig levend uit een vliegtuig gegooid. Aanleiding voor de aanhouding van de Argentijns­e Nederlande­r was een gesprek dat hij in 2003 met collega’s van Transavia op Bali voerde. In een restaurant kwamen de dodenvluch­ten te sprake en uit het verhaal van Poch werd door zijn collega-piloten afgeleid dat hij hier direct bij betrokken was.

Een verkeerde interpreta­tie volgens de advocaten van Poch, die altijd ten stelligste ontkend heeft. De Argentijns­e Nederlande­r werd tijdens zijn afscheidsv­lucht voor Transavia in 2009 aangehoude­n in Valencia en uitgelever­d aan Argentinië. In totaal zat hij meer dan acht jaar in voorarrest. Poch heeft na zijn vrijspraak gemeld een schadeclai­m in te dienen tegen justitie in Nederland, die de zaak rond hem tien jaar geleden overdroeg aan de Argentijns­e justitie. Volgens de Nederlands­e advocaat van Poch, GeertJan Knoops, stijgt de kans op toewijzing van een claim door dit besluit van het OM.

Minister Ferd Grapperhau­s van Justitie stelde eerder in september een besluit te nemen over het toekennen van een schadeverg­oeding. Knoops stelt tegenover NRC dat de minister had kunnen zeggen op de definitiev­e afronding van de rechtsgang in Argentinië te wachten.

“Dat kan nog jaren duren. Maar nu het OM in Nederland heeft gemeld dat er hier geen bewijs is voor een strafzaak, ligt uitstel niet meer voor de hand”, aldus Knoops tegen de krant. Poch woont inmiddels weer in Nederland en zal het hoger beroep in Argentinië niet bij hoeven wonen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname