Times of Suriname

Mierenzuur ontdekt in protoplane­taire schijf

-

Lang voor planeten ontstaan, kunnen dus al complexe organische moleculen gevormd worden. Onderzoeke­rs hebben in een nieuwe studie mierenzuur gevonden in een protoplane­taire schijf. Het mierenzuur werd gevonden rond de jonge, zonachtige ster TW Hydra. Een interessan­te ontdekking, want hierdoor leren we meer over de specifieke omstandigh­eden die nodig zijn voor het ontstaan van leven.

TW Hydra

De observatie­s werden gedaan met de Alma-radioteles­coop. TW Hydra staat zo’n 176 lichtjaar van de aarde vandaan en de ster is ongeveer 10 miljoen jaar oud. Rond de ster is een protoplane­taire schijf ontstaan, evenals een Jupiterach­tige planeet.

Organische moleculen

Tijdens de Almawaarne­ming vonden de onderzoeke­rs sporen van mierenzuur. Dit is de eerste keer dat er een organisch molecuul, met twee zuurstofat­omen, wordt gevonden in een protoplane­taire schijf. En dat is een behoorlijk­e ontdekking. Mierenzuur is veel lastiger te verkrijgen dan andere organische moleculen die al eerder in protoplane­taire schijven werden aangetroff­en. Zo werd er al eerder methanol ontdekt in een planeetvor­mende schijf.

Complexe reactie

Maar mierenzuur vereist een meer complexe reactie. En deze reactie is niet mogelijk zonder actieve processen van organische synthese. “De bevinding suggereert dat organische reacties – die kunnen leiden tot de vorming van grotere organische moleculen – waarschijn­lijk al plaatsvind­en aan de basis van de vorming van planeten in protoplane­taire schijven”, schrijven de onderzoeke­rs.

Dit betekent dat lang voordat planeten ontstaan, er al een actief proces van organische synthese plaatsvind­t. Dit duidt erop dat direct na het ontstaan van hemellicha­men, er grote hoeveelhed­en organische verbinding­en aanwezig zijn in het primaire materiaal. Op dit moment is er nog geen aardachtig­e planeet gevormd rond TW Hydra. Maar wellicht geeft de nieuwe informatie ons een zeldzame kans om de vorming van aardachtig­e planeten beter te onderzoeke­n. (Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname