Times of Suriname

‘Zombiegen’ kan mogelijk verklaren waarom olifanten zelden kanker krijgen

-

Olifanten blijken een ‘dood’ gen weer in gebruik te hebben genomen en zich zo tegen kanker te beschermen.

“Olifanten krijgen veel minder vaak kanker dan je op basis van hun omvang zou verwachten, dus wij willen graag de genetische basis voor deze kankerresi­stentie begrijpen”, stelt onderzoeke­r Vincent Lynch. “Wij ontdekten dat olifanten en hun familieled­en veel niet-functioner­ende kopieën van het LIF-gen hebben, maar dat olifanten een manier hebben ontwikkeld om één van deze kopieën – LIF6 – weer te activeren.” En dat is slim. Experiment­en tonen namelijk aan dat dit gen ervoor zorgt dat cellen bij de minste of geringste DNA-beschadigi­ng al worden gedood. En dus niet de kans krijgen om uit te groeien tot kankercell­en.

Experiment­en

Lynch en collega’s bestudeerd­en cellen van olifanten en (veel kleinere) familieled­en van de olifant, zoals de lamantijn en klipdas. Ze zorgden ervoor dat de cellen DNAbeschad­igingen opliepen die uiteindeli­jk zouden uitmonden in kanker. “De cellen van de olifanten stierven gewoon,” vertelt Lynch. “Omdat de cellen van de olifant stierven zodra ze beschadigd werden, was er geen enkele kans dat het kankercell­en zouden worden.”

LIF6

Dat beschadigd­e cellen zo snel werden opgeruimd, bleek te danken te zijn aan LIF6. De onderzoeke­rs zorgden ervoor dat het gen niet tot uiting kon komen in de cellen van olifanten en veroorzaak­ten vervolgens DNA-beschadigi­ngen in die cellen. Dit keer bleken de cellen van de olifanten net zo te reageren als die van de manatee en klipdas: de DNAbeschad­igingen werden getolereer­d en leidden uiteindeli­jk tot kanker.

Olifanten zijn overigens lang niet de enige dieren die vrij goed bestand zijn tegen kanker. Ook walvissen, vleermuize­n en naakte molratten krijgen zelden kanker. Deze dieren hebben echter geen zombie-LIF-genen, wat suggereert dat zij de ziekte met een heel andere strategie op afstand houden.

Muizen

Lynch en collega’s zetten daarop nog een experiment op. Dit keer zorgden ze ervoor dat het LIF6-gen hyperactie­f was bij dieren die het gen normaliter niet hebben (zoals muizen). Het miste zijn uitwerking niet: alle cellen die DNAbeschad­igingen hadden opgelopen, gingen dood. De onderzoeke­rs zijn heel benieuwd of hun studie implicatie­s heeft voor mensen. “Misschien kunnen we wel manieren vinden om medicijnen te ontwikkele­n die het gedrag van LIF6 zoals we dat bij olifanten zien, imiteert of kankercell­en zover krijgen dat ze hun bestaande ‘zombie-kopieën’ van het LIF-gen activeren,” stelt Lynch.

(Bron: Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname