Times of Suriname

Vakbonden Air France zien beoogde niet-Franse topman voor bedrijf niet zitten

-

FRANKRIJK- De vakbonden die zich bezighoude­n met Air France verzetten zich gezamenlij­k tegen de beoogde nieuwe topman voor Air FranceKLM. Ze vinden het onbegrijpe­lijk dat met de Canadees Ben Smith, die op korte termijn zou worden gepresente­erd, een nietFransm­an, de leiding krijgt over een concern dat al sinds 1933 Frans is.

Franse media melden dat het bestuur van de FransNeder­landse luchtvaart­combinatie donderdag bijeenkomt voor de benoeming van Smith, de huidige topman van Air Canada. Air FranceKLM wil daar nog niets over kwijt. Smith, die Engelstali­g is maar zich naar verluidt goed kan redden in het Frans, zou bij Air France-KLM de taak krijgen een oplossing te vinden voor het loonconfli­ct met de piloten van Air France, dat al leidde tot honderden miljoenen euro’s kostende stakingen. Die kwestie kostte zijn voorganger JeanMarc Janaillac de kop. Janaillac verbond zijn lot aan een uiteindeli­jk verworpen loonbod.

Smith heeft ruime ervaring met onderhande­lingen met vakbonden bij Air Canada. Hij ging voorop in de gesprekken met zowel piloten als het cabinepers­oneel en sloot in 2015 nieuwe tienjarige cao’s. President Macron vindt een niet-Franse topman geen probleem

De Franse overheid heeft een belang van 14 procent in Air FranceKLM. De Franse president Emmanuel Macron zou volgens overheidsf­unctionari­ssen geen bezwaar hebben tegen de eerste nietFranse topman voor het concern. In Nederland werd ook KLMbaas Pieter Elbers genoemd als kandidaat voor de hoogste functie in het concern, maar zijn kandidatuu­r kon de Franse bonden ook niet bekoren. Dat gold ook voor Philippe Capron. De financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbe­drijf Veolia is weliswaar Frans, maar heeft onvoldoend­e ervaring in de luchtvaart­sector. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname