Times of Suriname

Terreurver­dachten blijven aangehoude­n

-

PARAMARIBO - Terreurver­dachten Raoul A en Nasser I blijven aangehoude­n. Zij verschenen gisteren wederom voor rechter Cynthia Valstein-Montnor die de gevangenho­uding van de broers handhaafde.

Advocaat Michella LauKerssen­berg zei gisteren dat zij een verzoek op basis van artikel 61 van het Wetboek van Strafvorde­ring indiende bij het Hof van Justitie, om Nasser I vrij te krijgen. Het hof behandelde het verzoek deze week, maar wees het af. Er is gisteren een aanvullend proces-verbaal van de politie omtrent een project waarbij gedetineer­de terroriste­n in gevang worden ondersteun­d, aangeboden aan het gerecht. Raoul A ontkent dat hij geld wilde sturen voor Mohammed B die filmmaker Theo van Gogh in Nederland doodde. Mohammed B zit in Nederland een levenslang­e gevangenis­straf uit. Het project hield in dat mensen werden opgeroepen om moslimgeva­ngenen te ondersteun­en. Gisteren kreeg de verdedigin­g de gelegenhei­d om vragen te stellen aan een politieman, die in deze zaak als getuige werd gehoord. De politieman zegt dat een vrouw naar Syrië zou gaan, maar op de grens van Turkije werd aangehoude­n. Toen de vrouw terugkwam naar Suriname, noemde zij in eerste instantie de naam van Raoul A niet. Volgens de agent noemde de vrouw naderhand de naam van Raoul A, die bewerkstel­ligd zou hebben dat zij naar Syrië kon vertrekken. Hij zegt ook dat Raoul A de toegang tot de moskeeën aan de Kankantrie- en Hendrikstr­aat werd geweigerd, omdat hij de mensen daar wilde radicalise­ren. Deze verdachte zou zowel nationaal als internatio­naal een dreiging vormen. Raoul A zou belangstel­ling hebben getoond voor jihad in Amerika. Hij betaalde USD 800 aan een reisbureau, maar stelde zijn reis steeds uit. De politie nam die USD 800 in beslag. De politie trok verder na of de verdachte USD 100 duizend per geronselde persoon ontving. Dat bleek echter niet het geval te zijn. Volgens de getuige plaatste Raoul A verschille­nde radicale ideeën op Facebook, die door Facebook werden verwijderd. De politie kon hierdoor geen onderzoek doen naar deze pagina’s.

Uit het onderzoek ter terechtzit­ting kwam gisteren voorts naar voren dat de verdachten door de Inlichting­endienst werden gevolgd. De vader van ene Riaz die vermoedeli­jk ook geronseld was door de verdachten om naar Syrië te gaan, stapte naar de directeur van het Bureau Nationale Veiligheid om hulp voor zijn zoon te vragen. Op 31 oktober krijgt raadsman Murwin Dubois de gelegenhei­d om vragen te stellen aan de politieman, waarna eventueel verdachten­verhoor zal plaatsvind­en. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname