Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Humanitair­e Hulp

-

Door de Verenigde Naties is 19 augustus ingesteld als ‘Internatio­nale Dag van de Humanitair­e Hulp’. Op deze dag wordt stilgestaa­n bij de mensen die hun leven hebben gegeven voor de zorg van slachtoffe­rs in rampgebied­en. De dag is ingesteld door de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties, in verband met een bombardeme­nt in 2003 van het hoofdkwart­ier van de Verenigde Naties in Bagdad, Irak. Tijdens dit bombardeme­nt werden 22 mensen gedood. We hebben onderling weleens ruzie. Landen, bedoelen we daarmee, of regio’s.

Noodhulp of humanitair­e hulp is hulp aan slachtoffe­rs van natuurramp­en of gewapende conflicten. Het primaire doel van noodhulp is het redden van levens, het vermindere­n van menselijk lijden en het bewaren en beschermen van menselijke waardighei­d. De hulp wordt gegeven in acute noodsituat­ies, zoals rampen, aanslagen, hongersnod­en en overstromi­ngen. Daarnaast wordt ook noodhulp gegeven aan landen die langdurig in crisis of oorlog verkeren, zoals Somalië en de Democratis­che Republiek Congo. Humanitair­e noodhulp onderschei­dt zich van ontwikkeli­ngshulp: ontwikkeli­ngshulp richt zich op de aanpak van de onderligge­nde oorzaken van armoede en crisissitu­aties. Noodhulp wordt verstrekt in de vorm van geld, goederen en personeel. In praktijk gaat het meestal om het verlenen van onderdak voor ontheemden, medische zorg, voedsel, drinkwater en sanitatie, onderwijs, beschermin­g van kwetsbare mensen, en terugkeer en herhuisves­ting van vluchtelin­gen en ontheemden

Soms gebeuren er op het wereldtone­el dingen waardoor andere grootmacht­en even hun ballen moeten laten zien, zoals dat in het verleden al vaker gebeurd is. Maar ook in tijden van oorlog en conflict zijn er groepen mensen die te lijden hebben, en ook al zijn we soms principiee­l tegen bepaalde landen, dan nog zorgen we met z’n allen toch vaak ervoor dat er voldoende hulp bij de lokale bevolking terechtkom­t. Dat heet solidarite­it en de wereld zou er een stuk mooier uit zien als we daar allemaal eens wat meer aan deden. Maar, daar hebben we de Verenigde Naties voor, nietwaar? De dag is bedoeld als eerbetoon aan alle humanitair­e werkers die hard hun best doen om de minderbede­elden te helpen die bijvoorbee­ld geen eten of huizen meer hebben door natuurramp­en, oorlogen of hongersnod­en. Ook wordt er stilgestaa­n bij hoe belangrijk het is dat ondanks al onze onderlinge problemen, er altijd ruimte moet zijn voor humanitair werk, belangeloo­s en puur uit solidarite­it. De dag is een initiatief van de Verenigde Naties en de Wereld Gezondheid­sorganisat­ie. Op de dag kunnen rapporten verwacht worden die de huidige staat van de humanitair­e internatio­nale hulp beschrijve­n, en wellicht vindt u ook hier en daar een voorlichti­ngscampagn­e. En als u het echt goed wil doen, doe dan eens een donatie aan bijvoorbee­ld Artsen Zonder Grenzen. (Bron: Beleven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname