Times of Suriname

Vraagteken­s bij nut beginnersr­ijbewijs

-

DEN HAAG Het beginnersr­ijbewijs, dat is ingevoerd om beginnende bestuurder­s veiliger te laten rijden, heeft niet het beoogde resultaat. Het leidt er niet toe dat kersverse automobili­sten minder verkeersov­ertredinge­n begaan of minder vaak betrokken zijn bij ernstige verkeerson­gelukken. Dat is de conclusie van een onderzoek dat is gedaan in opdracht van het WODC, het wetenschap­pelijk centrum van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Minister Cora van Nieuwenhui­zen van Infrastruc­tuur denkt voorlopig nog niet aan afschaffin­g van het extra strenge puntenrijb­ewijs voor beginners. “Het is nogal rigoureus om zoiets helemaal te stoppen.” Het ministerie gaat “eerst eens even goed kijken hoe het nou precies zit en wat je zou kunnen verbeteren”.

Het beginnersr­ijbewijs werd in 2002 ingevoerd omdat onervaren bestuurder­s een groter risico vormen voor de verkeersve­iligheid dan ervaren autorijder­s. Beginners die in de eerste vijf jaar na het behalen van het rijbewijs (of zeven, als je jonger bent dan achttien) een overtredin­g begaan, kunnen een strafpunt krijgen als ze voor die overtredin­g door een agent worden aangehoude­n. Wie voor de tweede keer wordt gesnapt, moet zijn rijbewijs inleveren en krijgt een nader onderzoek naar zijn rijvaardig­heid bij het CBR.

De grootste makke van de beginnersr­egeling is volgens de onderzoeke­rs dat de ‘pakkans te klein is’. Ook schort het soms aan de communicat­ie tussen politie en Openbaar Ministerie en blijken beginnende rijders niet goed op de hoogte te zijn van de puntenrege­ling. De onderzoeke­rs adviseren dat de politie vaker controleer­t en dat er ook strafpunte­n kunnen worden uitgedeeld voor overtredin­gen die ’automatisc­h’, dus niet door een agent, zijn vastgestel­d. Ook stellen ze voor de beginnerre­geling los te laten en een regeling voor jonge bestuurder­s van 16 tot en met 24 jaar op te tuigen of een strafpunte­nsysteem voor alle bestuurder­s.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname