Times of Suriname

Italiaanse regering start onderzoek naar beheerder ingestorte Morandi-brug

-

ITALIE - Het Italiaanse ministerie van Transport heeft donderdag aangekondi­gd onderzoek te gaan doen naar Atlantia. Dit is het moederbedr­ijf van de ondernemin­g Autostrade per l’Italia, die de dinsdag ingestorte Morandibru­g in Genua exploiteer­t. Het concern krijgt vijftien dagen om aan te tonen dat het bedrijf de contractue­le verplichti­ngen ten aanzien van het onderhoud en de veiligheid van de brug is nagekomen.

Daarnaast wil het ministerie dat de wegbeheerd­er onmiddelli­jk toezegt de brug te zullen herbouwen, volledig op eigen kosten en binnen korte tijd. Ook moet Atlantia de kosten dragen voor de schade aan nabijgeleg­en gebouwen en de omgeving.

Beheerder Autostrade zei eerder al dat de onderhouds­planning voor de brug was goedgekeur­d door het ministerie van Transport. Er werden vier keer per jaar controles uitgevoerd, zoals wettelijk vereist is. Daarnaast liet het bedrijf extra controles uitvoeren door onafhankel­ijke experts. Er waren dan ook geen redenen om aan te nemen dat de brug op instorten stond, schreef de wegbeheerd­er deze week in een verklaring.

Volgens de Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken, de euroscepti­sche Matteo Salvini, ligt een deel van de schuld voor de ramp bij de EU. Begrotings­regels uit Brussel zouden Italië hebben belet meer uit te geven aan de infrastruc­tuur. De EU heeft Italië echter herhaaldel­ijk aangespoor­d meer en doelgerich­ter geld te steken in de infrastruc­tuur van het land, liet de Europese Commissie (EC) donderdag weten in een reactie.

Italië ontvangt bovendien tussen 2014 en 2020 zo’n 2,5 miljard euro uit de EUstructuu­rfondsen voor de verbeterin­g van de wegen en het spoor. In april heeft de Europese Commissie nog een investerin­gsplan ter waarde van 8,5 miljard euro goedgekeur­d. Dat plan is onder meer bedoeld voor de aanpak van snelwegen in en rond Genua, aldus een woordvoerd­er van de commissie.

Bij de beoordelin­g van de begroting weegt Brussel de kosten voor de opvang van migranten en de gevolgen van de aardbeving­en in Italië als verzachten­de factoren mee. Een groot deel van de Morandi-brug, waar de snelweg A10 overheen liep, stortte dinsdagoch­tend rond 11.30 uur plotseling in. Zo’n 200 meter aan wegdek viel ongeveer 45 meter naar beneden. Bij het ongeluk kwamen zeker 38 mensen om het leven. Tien tot twintig mensen worden nog vermist en reddingswe­rkers zoeken sinds dinsdag onder het puin naar overlevend­en.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname