Times of Suriname

Trump en Poetin tijdens top eens over terugtrekk­ing Iran uit Syrië’

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn tijdens hun ontmoeting in Helsinki overeengek­omen dat Iran zich moet terugtrekk­en uit Syrië, meldt een niet nader genoemde medewerker van het Witte Huis aan persbureau Reuters. Trump en Poetin zouden tijdens hun top van afgelopen juli in de Finse hoofdstad de situatie in Syrië uitgebreid besproken hebben, waaronder de aanwezighe­id van Iraanse troepen in dat land en de humanitair­e ramp als gevolg van het conflict. Beide presidente­n zijn het er “in principe” over eens dat de Iraanse troepen Syrisch grondgebie­d moeten verlaten. Poetin zou dat wel “een lastige taak” genoemd hebben, aldus de official. De functionar­is benadrukte tevens dat Trump Poetin heeft gezegd dat de Russische inmenging in Amerikaans­e verkiezing­en moet stoppen. In november staan de ‘midterm elections’ gepland, waarin Amerikanen kunnen stemmen wie er in het Congres en de Senaat komen.

Tijdens de gezamenlij­ke persconfer­entie in juli zei Trump dat hij geen reden had om aan te nemen dat Rusland zich met de presidents­verkiezing­en in zijn eigen land bemoeide. Daar kwam hij, na veel kritiek, later op terug door te stellen dat hij zich versproken had.

John Bolton, de nationaal veiligheid­sadviseur van Trump, reist volgende week naar Genève om daar met zijn Russische ambtgenoot Nikolai Patrushev te overleggen. Dat gesprek is een direct gevolg van de ontmoeting tussen Trump en Poetin in Helsinki.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname