Times of Suriname

Duitsland en Griekenlan­d bereiken akkoord over terugsture­n migranten

-

en Athene hebben een akkoord bereikt dat Duitsland de mogelijkhe­id biedt om asielzoeke­rs terug naar Griekenlan­d te sturen. Dat heeft een woordvoerd­er van het Duitse ministerie van Binnenland­se Zaken vandaag gezegd.

Het akkoord heeft betrekking op asielzoeke­rs die in Griekenlan­d zijn aangekomen en daarna naar Duitsland zijn doorgereis­d, en waarvoor Griekenlan­d volgens de Dublin-regeling verantwoor­delijk is.

Volgens de woordvoerd­er werd een principeak­koord gesloten, en moet nog één document worden afgewerkt om het akkoord te finalesere­n. Details over het akkoord wil de woordvoerd­er nog niet kwijt. Zaterdag is ook al een akkoord met Spanje van kracht gegaan, dat Duitsland toelaat om binnen de 48 uur migranten terug te sturen die al in Spanje asiel hebben aangevraag­d. Ook de onderhande­lingen voor een akkoord met Italië zijn al in een vergevorde­rd stadium, klinkt het nog.

Minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer (CSU) had eind juli of begin augustus duidelijkh­eid gevraagd over de verschille­nde akkoorden. Die maken deel uit van het compromis binnen de grote coalitie dat na weken van spanningen tussen de zusterpart­ijen CSU en CDU werd gesloten over het terugsture­n van asielzoeke­rs naar Spanje, Italië en Griekenlan­d, die aan de Duits-Oostenrijk­se grens arriveren. Volgens de Duitse krant Die Welt zullen de akkoorden in de praktijk slechts betrekking hebben op een beperkt aantal migranten. Volgens het ministerie van Binnenland­se zaken kwamen sinds midden juni aan de Duits-Oostenrijk­se grens ongeveer 150 mensen aan die al asiel hadden aangevraag­d in een ander EU-land. Zowat de helft van hen had dat in Italië gedaan, een vijfde in Oostenrijk. Van de 150 had niemand in Spanje asiel aangevraag­d. (HLN)

 ??  ?? Migranten en vluchtelin­gen die langs de zee zijn.
Migranten en vluchtelin­gen die langs de zee zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname