Times of Suriname

Vaticaan reageert geschokt op grootschal­ig kindermisb­ruik in Pennsylvan­ia

-

VS - Het Vaticaan heeft met ontstelten­is gereageerd op de berichten over langdurig en grootschal­ig kindermisb­ruik door katholieke geestelijk­en in de Verenigde Staten.

Deze week onthulden opsporings­autoriteit­en in Pennsylvan­ia dat meer dan driehonder­d priesters zich de afgelopen zeventig jaar aan duizenden minderjari­gen vergrepen hebben. Daarop zijn volgens het Vaticaan slechts twee woorden van toepassing: “Schaamte en spijt”. Woordvoerd­er Greg Burke noemde het Amerikaans­e schandaal donderdaga­vond “crimineel en moreel verwerpeli­jk” en zegt dat de slachtoffe­rs van hun trots en geloof beroofd zijn. Volgens Burke moet de kerk “harde lessen” uit haar verleden trekken en moeten de daders en degenen die het misbruik mogelijk gemaakt hebben ter verantwoor­ding geroepen worden. Volgens Burke staat de paus aan de kant van de vele slachtoffe­rs. Zij hebben bij hem de “hoogste prioriteit”. De kerk zal naar hen luisteren “om deze tragische verschrikk­ingen, die het leven van onschuldig­en hebben geruïneerd, uit te roeien”.

Volgens procureur-generaal Josh Shapiro, die dinsdag de resultaten van het onderzoek presenteer­de, heeft het Vaticaan bijgedrage­n aan het tientallen jaren stilhouden van het misbruik. Op die beschuldig­ing is de kerkelijke staat nog niet ingegaan.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname