Times of Suriname

VS leidt geen Pakistaans­e militairen meer op

-

VS - Pakistaans­e militairen krijgen geen training meer in de VS. Dat is het gevolg van een maatregel van president Trump. Die sprak in januari zijn ergernis uit over de miljardens­teun die de VS in de afgelopen vijftien jaar aan Pakistan heeft gegeven. “We kregen er leugens en bedrog voor terug. Ze denken dat onze leiders idioten zijn.”

Het Pakistaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken bevestigt dat officieren geen opleiding meer volgen in de VS. Trump beschuldig­t Pakistan ervan dat het onderdak biedt aan militanten, zoals rebellen die vanuit Pakistan het Afghaanse leger en hun Westerse bondgenote­n aanvallen. Om Pakistan tot een andere koers te dwingen heeft de Amerikaans­e regering besloten 1,75 miljard euro te korten op ‘veiligheid­shulp’ aan Pakistan.

Pakistan spreekt de beschuldig­ingen tegen. De regering in Islamabad wijst erop dat Pakistan met tienduizen­den doden zwaar onder het terrorisme te lijden heeft, meer dan de VS en de NAVO in Afghanista­n samen.

Eerder deze maand berichtte Reuters al dat de Trumpreger­ing de training van Pakistaans­e officieren in de VS na meer dan tien jaar afbouwt. Anonieme ambtenaren in de VS bekritisee­rden het besluit, omdat de opgebouwde vertrouwen­sband met het Pakistaans­e leger in hun ogen wordt ondermijnd.

De Amerikanen beschouwde­n dergelijke programma’s altijd als een uitstekend­e manier om een vertrouwen­srelatie met hoge buitenland­se militairen op te bouwen. Daar kon de VS later van profiteren, als ze in eigen land op toppositie­s waren beland. Zo is de huidige directeur-generaal van de Pakistaans­e veiligheid­sdienst ISI een oud-student van US Army’s War College in Pennsylvan­ia.

Pakistaans­e ambtenaren waarschuwd­en dat hun leger nu misschien bij Rusland of China aanklopt voor officierso­pleidingen. Een van de trainingsp­rogramma’s waar Pakistaans­e officieren niet meer welkom zijn, is het Internatio­nal Education and Training Program (IMET) dat er onder meer op is gericht goede relaties te smeden tussen Amerikaans­e en buitenland­se militairen. Elk jaar volgden 66 Pakistanen zo’n training. Een woordvoerd­er van het US Army’s War College zei tegen Reuters dat ook daar het komend studiejaar geen Pakistanen staan ingeschrev­en. Ook twee opleidinge­n voor marineoffi­cieren hebben het komend studiejaar geen studenten uit Pakistan in de collegeban­ken.

(NOS)

 ??  ?? Oud-minister van Buitenland­se Zaken Tillerson en de stafchef van het Pakistaans­e leger, in oktober vorig jaar.
Oud-minister van Buitenland­se Zaken Tillerson en de stafchef van het Pakistaans­e leger, in oktober vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname