Times of Suriname

Aandacht voor chipsector op Wall Street

-

NEW YORK - De aandelenbe­urzen in New York zoudengist­eren naar verwachtin­g met kleine minnen aan de nieuwe handelsdag beginnen, na de stevige winsten een dag eerder. Veel aandacht zal uitgaan naar de chipsector nadat chipmakers Nvidia en Applied Materials bij de publicatie van de bedrijfsre­sultaten met magere vooruitzic­hten kwamen. Ook tractorbou­wer Deere opende de boeken.

Bij Nvidia viel vooral de omzetverwa­chting voor het lopende kwartaal lager uit dan door kenners voorzien. Het bedrijf verwacht in het derde kwartaal geen enkele bijdrage in de opbrengste­n van zogeheten miners van cryptomunt­en. Ook de omzet- en winstvooru­itzichten van Applied Materials bestempeld­en kenners als mager. De resultaten zijn vermoedeli­jk van invloed op de gehele chipsector. Ook Intel en Micron leveren naar verwachtin­g aan beurswaard­e in. Koersen van Europese chipmakers en toeleveran­ciers stonden ook al onder druk.

Fabrikant van landbouwma­chines Deere boekte in het afgelopen kwartaal meer winst en omzet, geholpen door de gunstige marktomsta­ndigheden in de landbouw. Wel kampt het bedrijf met stijgende grondstof- en transportk­osten. Al met al vielen de resultaten tegen en het aandeel staat voorbeurs in het rood.

Nordstrom

Warenhuisk­eten Nordstrom staat naar verwachtin­g voor een koersspron­g. Het bedrijf kwam met beter dan verwachte resultaten en verhoogde de verwachtin­gen voor het hele boekjaar. Een dag eerder ging branchegen­oot J.C. Penney nog fors onderuit nadat het bedrijf met minder dan verwachte cijfers en een winstwaars­chuwing naar buiten kwam. De winkelkete­n verloor 27 procent aan beurswaard­e.

Op macro-economisch gebied komen er gegevens over het Amerikaans­e consumente­nvertrouwe­n van de Universite­it van Michigan en de conjunctuu­rbarometer van marktonder­zoeker Conference Board. Verder maakte Trump bekend dat hij beurstoezi­chthouder Securities and Exchange Commission (SEC) onderzoek laat doen naar het mogelijk stoppen met de verplichte kwartaalra­pportages van beursgenot­eerde bedrijven. Overstappe­n op halfjaarbe­richten zorgt volgens hem voor meer flexibilit­eit en kostenbesp­aringen.

De aandelenbe­urzen in New York sloten donderdag met winsten. De leidende DowJonesin­dex eindigde de sessie 1,6 procent hoger op 25.558,73 punten. De brede S&P 500 steeg 0,8 procent tot 2840,69 punten en technologi­egraadmete­r Nasdaq dikte 0,4 procent aan tot 7806,52 punten.

(De Telegraaf/Foto: Fortune)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname