Times of Suriname

Maersk brengt boortak zelfstandi­g naar beurs

-

KOPENHAGEN - Het Deense maritieme conglomera­at A.P. Møller-Maersk brengt Maersk Drilling naar de beurs. Het zusterbedr­ijf van de bekende containerv­ervoerder Maersk en overslagbe­drijf APM Terminals, dat boort naar olie en gas, krijgt een zelfstandi­ge notering in Kopenhagen.

Het Deense moederconc­ern wil zich toeleggen op zijn transporta­ctiviteite­n en wendt zich van af van de energiesec­tor. De beursgang van Maersk Drilling moet volgend jaar plaatsvind­en. A.P. Møller-Maersk wilde het onderdeel eigenlijk verkopen, maar het lukte naar verluidt niet om kopers te vinden. Eerder werden voor olie- en gastak Maersk Oil en de tankeracti­viteiten van Maersk Tankers wel grote verkoopdea­ls gesloten. Bij elkaar was er bijna 10 miljard dollar mee gemoeid.

Maersk Drilling telt zo’n 4000 medewerker­s en heeft een vloot van boorschepe­n en afzinkbare platformen. A.P. Møller-Maersk kondigde vorig jaar al aan het onderdeel te willen afstoten. De Denen hebben nu alleen nog een service-onderdeel waar ze graag vanaf willen. Verder werd bekend dat het concern onlangs een belang van USD 1,2 miljard in het Franse olieconcer­n Total heeft verkocht. Het ging om 19 miljoen van de ruwweg 98 miljoen aandelen die de Denen hadden gekregen als onderdeel van de verkoop van Maersk Oil aan Total. Topman Søren Skou van A.P. Møller-Maersk kwam ook nog met een update over de resultaten van het conglomera­at. ,,Met een omzetstijg­ing van 24 procent in het tweede kwartaal, bleven we een sterke groei realiseren.’’ Dat is volgens hem onder meer te danken aan de eerdere inlijving van rederij Hamburg Süd. ,,Wij verwachten in 2018 een omzet van ongeveer 40 miljard dollar, een stijging van bijna 50 procent vergeleken met 2016.’’ De winstgeven­dheid werd in het tweede kwartaal wel erg geraakt door druk op de vervoersta­rieven en hogere brandstofk­osten. Dat was voor de Denen eerder deze maand al reden om de winstverwa­chting voor heel dit jaar te verlagen.

(De Telegraaf/Foto: NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname