Times of Suriname

Chirurg vindt na 28 jaar contactlen­s in oog patiënt

-

Een 42-jarige Britse vrouw die last had van een gezwollen oog, kreeg van de oogarts te horen dat ze een cyste boven haar oogbol had. Niets vreemds op het eerste gezicht, maar tijdens de ingreep deden chirurgen een bijzondere ontdekking: in de cyste vonden ze een contactlen­s, die maar liefst 28 jaar in het oog van de vrouw zat. Zo staat te lezen in het medische tijdschrif­t BMJ Case Reports.

De Britse kreeg zo’n een halfjaar geleden last van een hangend ooglid. De zwelling werd naar verluidt almaar erger. Op verschille­nde MRI-scans was te zien dat de vrouw een cyste had boven haar oogbol. Volgens de artsen moest de vrouw zich geen zorgen maken: de zwelling zou na een ingreep volledig verdwijnen.

Het was de chirurg die de Britse vrouw moest behandelen, die de bizarre ontdekking deed. Tijdens de operatie vond hij in de cyste een harde contactlen­s - die naast enkele kleine scheurtjes - amper beschadigd was.

De vrouw zelf was zich er niet van bewust dat ze de lens was kwijtgespe­eld. Het is de moeder van de Britse die zich een incident herinnert. Tijdens een spelnamidd­ag kreeg de vrouw - die toen 14 jaar oud was - een badmintonp­luimpje in haar oog. Een arts onderzocht toen het oog van de vrouw, maar volgens hem was er niets ernstigs aan de hand. Na het incident gebruikte de vrouw enkele dagen oogdruppel­s tegen de irritatie en droeg ze nooit nog contactlen­zen van hetzelfde type.

Al die jaren veronderst­elde de Britse niet dat haar contactlen­s in haar oog zat. Ze had immers nooit last van oogproblem­en en ging regelmatig op controle bij de oogarts. Voor het medische team is het dan ook een raadsel waarom de oogproblem­en nu pas zijn opgedoken. Het is echter niet de eerste keer dat een patiënt zich er niet van bewust is dat er een lens in haar oog zit. Vorig jaar ontdekten chirurgen van het Solihull Hospital in Burmingham 27 contactlen­zen in het oog van een 67-jarige patiënte, die dacht dat de irritatie die ze voelde het gevolg was van haar leeftijd en droge ogen.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname