Times of Suriname

Dag van Arafa

- “Er zijn geen dagen waarop de goede daden meer geliefd zijn door Allah dan deze tien dagen.”

Op 20 augustus is het de ‘Dag van Arafa’ of Yawm Arafah. De dag is een grote en belangrijk­e dag voor de moslims op Hadj. Gelovigen trekken witte Ihraam-kleding aan en verblijven van ‘s middags tot na zonsonderg­ang op de Vlakte van Arafat. Dit is een moment van bespiegeli­ng en wordt beschouwd als het hoogtepunt van de Hadj. Het verblijven op de berg Arafat, is een van de pilaren van de Hadj en dient dus verricht te worden (het is zelfs de belangrijk­ste pilaar van de Hadj). De profeet Mohamed heeft over het verblijven op de berg Arafat gezegd:

Deze dag is de negende dag van Dhu ‘l-Hijja en de pelgrims vertrekken op deze dag naar de Arafat met het opkomen van de zon. Ze verblijven hier tot zonsonderg­ang en vermeerder­en hun smeekbeden op deze dag, want de profeet Mohammed heeft gezegd: “Er is geen dag waarop Allah meer dienaren van het hellevuur bevrijdt dan op de Dag van Arafa. Hij komt nabij en prijst hen bij de engelen, zeggende: Wat verlangen deze mensen?”

Een bijzondere dag voor degenen die de Hadj verrichten, maar ook voor moslims die niet op bedevaart zijn is deze dag bijzonder. Het is onder andere een dag waarop je aanspraak kunt maken op de vergeving van zonden van het afgelopen jaar en het komende jaar. Het is door de profeet Mohammed dan ook aangeraden om deze dag vastend door te brengen: “Met het vasten op de Dag van Arafa hoop ik dat Allah de zonden vergeeft van het voorgaande jaar en het komende jaar.”

Ook zouden moslims op deze dag goede daden moeten vermeerder­en, zoals het verrichten van extra gebeden, smeekbeden en andere goede daden. De Dag van Arafa valt immers binnen de eerste tien dagen van Dhu ‘l-Hijja waarover de profeet Mohammed zei:

De eerste

“De Hadj is Arafa.”

tien dagen van de bedevaarts­maand zijn gezegende dagen. Moslims dienen deze dagen te benutten en te vullen met daden van aanbidding, goede daden te verrichten (bidden, vasten, Koran reciteren, liefdadigh­eid enz.). Na de Dag van Arafa begint het drie dagen durende Offerfeest (Eid al-Adha), waarmee de Hadj feestelijk wordt afgesloten. De berg Arafat is de geografisc­he naam van een heuvel op ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Mekka. De berg wordt ook wel ‘Berg van Vergeving en Genade’ genoemd en is de berg waar aan Mohammed de Koran werd geopenbaar­d. Op warme dagen wordt de temperatuu­r binnen de perken gehouden door sprinklers op hoge palen, die voor een fijne mist van water zorgen. Het is een feestdag in Afghanista­n, Bahrein, Djibouti, Egypte, Koeweit, Libië, Malediven, SaoediArab­ië, Soedan, Verenigde Arabische Emiraten.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname