Times of Suriname

Werknemers durven weer op barricaden

-

AMSTERDAM - Bussen die niet rijden, vliegvakan­ties die bijna stranden door stakende piloten en scholen die sluiten omdat leraren weigeren te werken. Het broeit op de arbeidsmar­kt. Ambulanceb­roeders, ziekenhuis­medewerker­s, politieage­nten, buschauffe­urs, beveiliger­s, pakketbezo­rgers en ga zo maar door; ze kwamen allemaal in verzet. Deskundige­n zien dat de actieberei­dheid bij werkend Nederland toeneemt. “Zaken die soms al lang dwarszitte­n, worden nu aangekaart. Werknemers kunnen beter ruzie maken over lastige dingen zoals werkdruk en loon als de zaken goed gaan’’, verklaart Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmar­kt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateer­de eerder al dat 2017 een uitzonderl­ijk stakingsja­ar was. Voor het eerst in liefst 29 jaar waren er 32 stakingen en 306.000 werkdagen die verloren gingen. Dit jaar zijn er al in achttien beroepsgro­epen acties gevoerd of gepland. Deskundige­n verwachten dat dat aantal verder oploopt. Voor een land waarin werkprotes­ten niet meer aan de orde van de dag zijn, is dat een opvallend groot aantal, stellen ze. Wilthagen: “De Fransen lachen ons uit, maar voor Nederlands­e begrippen kookt het.’’ En dat merkt iedereen. Normaliter is de zomer een rustige periode, maar met protestere­nde piloten, zorgmedewe­rkers in universita­ire ziekenhuiz­en die geen minuut meer overwerken en stakende metaalwerk­ers, blijven het hete weken.

Vakbonden FNV en CNV hebben het er druk mee. De boze werknemers zijn bereid harder actie te voeren, langer door te gaan en komen ook nog eens uit allerlei verschille­nde sectoren.

Tijdens de economisch­e crisis waren de meeste werknemers allang blij dat ze een baan hadden. Nu ze zien dat de economie op volle toeren draait, ontstaat meer onvrede. “Het blijft knokken voor iedere cent, want werkgevers zijn niet altijd bereid er iets bij te doen’’, constateer­t Zakaria Boufangach­a, cao-coördinato­r bij vakbond FNV. Juist dat maakt werknemers volgens hem bozer. “In slechte tijden waren zij ook bereid een tandje bij te zetten. Nu gaat het weer goed, komt er meer werk bij, groeit de werkdruk en krijgen ze toch geen hoger salaris.’’

Toch zijn lang niet alle acties puur op hogere lonen gericht. De politie, leraren en zorgmedewe­rkers strijden bijvoorbee­ld ook voor meer mensen. Ze gaan gebukt onder werkdruk. Volgens de laatste CBS-cijfers staan er ruim 250.000 vacatures open. “Je ziet dat werknemers meer eisen kunnen stellen aan de sollicitat­ietafels, bijvoorbee­ld op de secundaire voorwaarde­n zoals een auto of bonus en een goede balans tussen werk en privé’’, ziet Rob Witjes, hoofd van de afdeling Arbeidsmar­ktinformat­ie en -advies bij het UWV. Niet alle werknemers kunnen echter met gestrekt been naar hun baas toe. Lang niet in elke sector groeien de bomen tot in de hemel. Bovendien hebben werklozen nog weinig te eisen. Die zijn vooral blij met een baan. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname