Times of Suriname

Britse overheid pakt chaos in gevangenis Birmingham aan

-

GROOT BRITTANIE - De Britse overheid gaat orde op zaken stellen in een in chaos vervallen gevangenis in Birmingham. Daarvoor is een gevangenis­directeur uit zijn functie ontheven, is de ondernemin­g die de inrichting runde aan de kant geschoven en zijn honderden gevangenen overgeplaa­tst.

Het acuut ingrijpen volgde op een inspectie van de gevangenis die sinds 2011 werd gerund door de particulie­re ondernemin­g G4S. Het bedrijf had een contract voor vijftien jaar.

Inspecteur Peter Clarke zei tegen Britse media dat er in het huis van bewaring ‘een dramatisch­e verslechte­ring van de omstandigh­eden’ is geconstate­erd sinds de vorige inspectie in februari 2017. De toestand bleek erger dan de inspecteur­s ooit ergens hadden aanschouwd, aldus Clarke. De gangen waren bezaaid met kakkerlakk­en, uitwerpsel­en, kots en bloed. Gedetineer­den bleken onder invloed van alcohol of drugs en terrorisee­rden met geweld onder anderen personeels­leden. Meer dan eens sloten medewerker­s zichzelf op in een kantoor uit angst voor de gevangenen. Clarke heeft de minister van Justitie, David Gauke, geschreven dat het huis van bewaring van Birmingham de gewelddadi­gste plaatselij­ke gevangenis is in Engeland en Wales en dat gedetineer­den vrijwel straffeloo­s geweld gebruiken.

Volgens minister van Gevangenis­wezen Rory Stewart is hier ’het grootste probleem het gebruik van nieuwe psychoacti­eve drugs’. Clarke is geschokt over de mate waarin G4S zijn verplichti­ngen niet is nagekomen. Het ministerie van Justitie komt binnen een maand met een actieplan en zal zeker een half jaar de gevangenis runnen. Volgens de overheid is G4S contractue­el verplicht alle kosten van dit ingrijpen voor zijn rekening te nemen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname