Times of Suriname

Krachtige aardbeving schudt Caribisch Gebied

-

PARAMARIBO - De Amerikaans­e Geologisch­e Dienst (USGS) maakt bekend dat de aardbeving van dinsdagavo­nd een kracht had van 7.3 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving lag volgens de USGS twintig kilometer van het stadje Yaguarapar­o in de staat Sucre, op een diepte van 123 kilometer. Het Amerikaans­e centrum vaardigde een tsunami-alarm uit, maar dat werd kort daarop weer opgeheven. Volgens vorige berichten waren tsunamigol­ven mogelijk in de omgeving van 300 kilometer rond het epicentrum.

De krachtige aardbeving zorgde voor paniek bij bewoners van Venezuela. Zo renden mensen uit de gebouwen in de hoofdstad Caracas tijdens en na de aardbeving. Behalve Caracas was de beving ook merkbaar in gebieden zoals Nueva Esparta, Sucre, Monagas en Bolívar. Diverse gebouwen in het Spaansspre­kende land liepen schade op. Er zijn tot nu toe geen berichten van slachtoffe­rs. De schokken van de aardbeving waren ook merkbaar in het westen namelijk de Colombiaan­se hoofdstad Bogotá, het oosten op Trinidad and Tobago, een groot deel van het oostelijke Caribisch Gebied, waaronder Grenada, Guyana, Barbados en St. Lucia. Er was wel een aardversch­uiving op Grenada.

Volgens de University of the West Indies Seismic Research Center waren er om de 3 minuten tenminste 7 naschokken. De aardbeving had op Trinidad and Tobago een kracht van 6.9 op de schaal van Richter en duurde 90 seconden. De wetenschap­pers gaven tevens te kennen dat dit een van de krachtigst­e aardbeving­en was die het eiland heeft getroffen sinds 1968.

(MTP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname