Times of Suriname

Nieuwe ontslagwet moet machtsverh­ouding op de werkvloer balanceren

-

PARAMARIBO - De in de maak zijnde Ontslagwet 2018 geeft de ruimte aan werkgevers om ‘makkelijk’ personen in dienst te nemen, maar zij komen moeilijk van de mensen af indien daar behoefte aan is. Werkgevers hebben volgens minister Soewarto Moestadja van Arbeid een troef in handen om personeels­leden naar eigen inziens te ontslaan, maar de nieuwe wet legt hen beperkinge­n op dit te kunnen doen.

Tijdens de laatste commissiev­ergadering, maandag, zei Moestadja dat het ook niet de bedoeling is om bedrijfsle­iders het functioner­en onmogelijk te maken, dan wel rechten te ontnemen te bepalen wat zij binnen hun organisati­e willen doen. Maar voor de regering gaat het eerder om het voorkomen dat er met ontslagdre­iging wordt geschermd om personeel te onderdrukk­en. “De wet moet ervoor zorgen dat wanneer de factor arbeid factor kapitaal ontmoet, wij als beschaafde samenlevin­g ervoor moeten zorgen, dat gebaseerd ook op onze taakstelli­ng als ministerie, wij regels moeten ontwerpen om beide partijen hun belangen te dienen”, zei minister Moestadja. Het is ook niet de bedoeling dat het een lijdensweg moet worden voor werkgevers om ongewenst personeel te ontslaan. De Ontslagwet 2018 heeft ook daarin voorzien door duidelijke voorwaarde­n te scheppen. Ook voor het aanzeggen van ‘ontslag op staande voet’ is er door de wetgever voldoende ruimte vrijgelate­n. “De ontslagwet­geving behoort niet zover te gaan dat het onmogelijk wordt om van een werknemer de dienstbetr­ekking te beëindigen.”

In de wet is ook het stakingsre­cht wat aangescher­pt. Voor het staken, ook al zou het een wilde staking betreffen, zou de werkgever niet zonder grondige reden kunnen overgaan tot het ontslaan van personeel. “Dat kan alleen als de staking onrechtmat­ig is verklaard en de staking voortduurt. Alleen de Kantonrech­ter in bodemproce­dure heeft de bevoegdhei­d om een staking onrechtmat­ig te verklaren. De werkgever ontbeert deze bevoegdhei­d.”

eenzijdig

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname