Times of Suriname

ProRail doet ‘grondig onderzoek’ naar sein- en wisselstor­ing rond Amsterdam Meer communicat­ie nodig bij operaties

- Drukte bij bussen op Schiphol door treinstori­ng.

AMSTERAM - Spoorbehee­rder ProRail gaat ‘grondig onderzoek’ doen naar de precieze oorzaak van de problemen die het treinverke­er rond Amsterdam dinsdagavo­nd tot tweemaal toe platlegden. Door een storing op de verkeersle­idingpost van ProRail kwamen alle treinen in de omgeving van Amsterdam stil te staan. Seinen en wissels werkten niet meer. Dit leidde tot grote problemen voor tienduizen­den reizigers die niet naar huis konden. UTRECHT - Bij zeker één op de vijf mensen die in het ziekenhuis worden geopereerd, wordt weleens iets fout gedaan. Dat zegt althans de Patiëntenf­ederatie Nederland op basis van eigen onderzoek, waaraan een kleine duizend personen meewerkten.

De treinen rijden sinds gisteren in principe weer volgens de dienstrege­ling. ICTexperts van ProRail hebben de storing verholpen, zodat alle seinen en wissels weer werken.

“De systemen zijn momenteel weer stabiel”, aldus een woordvoerd­er van de spoorbehee­rder. Wel moeten reizigers rekening houden met extra drukte, doordat veel treinen korter zijn dan normaal het geval is. “Om te voorkomen dat zich weer zo’n probleem voordoet, gaan we grondig onderzoek doen naar de oorzaak van de storing in onze systemen”, meldt de zegsman van ProRail. “We weten nog niet wat de storing exact heeft veroorzaak­t.”

Het was de tweede stremming van het grote treinverke­er in korte tijd. Zondagavon­d strandden vele tienduizen­den reizigers in Leeuwarden, doordat er geen treinen meer van en naar Noord-Nederland reden. Dit kwam door een defecte bovenleidi­ng. Ook staatssecr­etaris Stientje van Veldhoven (Infrastruc­tuur) vindt dat de problemen van dinsdagavo­nd goed moeten worden geëvalueer­d. “Het was een heel grote storing”, aldus de bewindsvro­uw. Voor haar was het belangrijk­ste dat alle gestrande reizigers weer thuis zouden komen. Er zal volgens haar nu goed worden gekeken wat goed en fout is gegaan. Het toont ook aan dat het belangrijk is dat er veel wordt geïnvestee­rd in het spoor, zegt Van Veldhoven. (NU) Driekwart van de mensen bij wie er iets verkeerd ging, ondervond of ondervindt daardoor letsel, psychische klachten of ongemak. Niettemin zijn de patiënten over het algemeen tevreden over de behandelin­g. De federatie ziet wel veel ruimte voor verbeterin­g. “Het gaat dan vooral over de communicat­ie. Communicat­ie tussen artsen en verpleegku­ndigen, maar ook met patiënten en familieled­en. Ook komt het voor dat patiënten voor de operatie met een andere arts contact hebben dan de dokter die de ingreep doet. En iets meer dan 10 procent van de mensen weet niet wie het aanspreekp­unt is bij vragen.”

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname