Times of Suriname

Beveiliger­s Schiphol gaan 24 uur staken

- Een medewerker van de FNV tijdens een eerdere werkonderb­reking door de beveiliger­s op de luchthaven.

AMSTERDAM - De beveiliger­s op Schiphol gaan 4 september de hele dag staken, kondigen FNV en CNV aan. Ook op andere locaties in het land zullen beveiliger­s meedoen met deze staking. “We kondigen later nog aan op welke plekken beveiliger­s die dag nog meer staken. Maar Schiphol heeft van ons alvast een aanzegging gekregen, omdat een 24-uursstakin­g gevolgen heeft voor de luchthaven en het vliegverke­er,” zegt een bestuurder van FNV.

De bonden hebben de betrokken beveiligin­gsbedrijve­n en Schiphol op de hoogte gebracht van de stakingsac­tie. Volgens Schiphol zouden 200.000 reizigers hierdoor gedupeerd worden. “Het zijn juist de reizigers die zorgen voor werkgelege­nheid in de beveiligin­gsbranche”, stelt de luchthaven.

Al zes weken houden beveiliger­s op verschille­nde plekken in het land werkonderb­rekingen voor een betere cao. De acties begonnen op Schiphol en breidden zich daarna uit over de rest van het land. Zo werden er werkonderb­rekingen gehouden in de VU Amsterdam, bij het ministerie van Defensie en bij MSD Oss. Sinds dinsdag leggen beveiliger­s in het UMC Maastricht twee keer per dag het werk een half uur neer. Die actie duurt tot 2 september.

Schiphol wilde een totaalverb­od op de acties tot 30 september, maar de rechter ging daar niet in mee. De beveiliger­s eisen onder meer een loonsverho­ging van 3 procent, gunstigere roosters en meer zekerheid. (Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname