Times of Suriname

Oud-advocaat Trump wil na bekentenis meewerken aan Ruslandond­erzoek

-

VS - Lanny Davis, de advocaat van Michael Cohen, zegt dat zijn cliënt wil meewerken aan het Ruslandond­erzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Cohen, die jarenlang voor de Amerikaans­e president Donald Trump werkte, bekende eerder dat hij voor Trump zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels had betaald.

Daniels werd door Cohen vlak voor de presidents­verkiezing van 2016 betaald om te zwijgen over een vermeende affaire die zij met Trump zou hebben gehad. Ook betaalde hij een voormalig Playboymod­el, zodat ze zou zwijgen over de seks die Trump met haar zou hebben gehad. Deze betalingen hadden moeten worden geregistre­erd. De advocaat van Cohen zegt aan Amerikaans­e media dat zijn cliënt speciaal aanklager Mueller heel graag alles wil vertellen wat hij weet over de mogelijke samenzweri­ng om de Amerikaans­e democratie schade toe te brengen tijdens de verkiezing­en in 2016. Ook wil Cohen de speciaal aanklager vertellen wat Trump mogelijk wist over Russische hackers.

Cohen impliceerd­e in zijn bekentenis dat hij de betalingen in opdracht van Trump heeft gedaan, maar noemde de naam van de president niet expliciet. Advocaat Davis deed dat naderhand wel. “Gisteren heeft hij onder ede verklaard dat Trump hem de opdracht heeft gegeven om een misdaad te plegen’’, aldus Davis. “Waarom zouden die betalingen wel strafbaar zijn voor Cohen, maar niet voor Trump?”

De president zelf zei dinsdag niets over de bekentenis van Cohen. Ook de officiële woordvoerd­er van het Witte Huis gaf geen commentaar. Een jury van een federale rechtbank in Virginia heeft de oud-campagnele­ider van Trump, Paul Manafort dinsdag schuldig bevonden aan belastingo­ntduiking en bankfraude. Het ging grotendeel­s om zaken die speelden voordat Manafort campagnele­ider werd.

Hij werd schuldig bevonden aan acht van de achttien aanklachte­n tegen hem en kan een maximale straf van tachtig jaar cel verwachten.

Trump stelde dinsdag in een reactie dat Manafort een ‘goede man’ is en dat zijn veroordeli­ng niet samenhangt met beschuldig­ingen van samenzweri­ng met Rusland. “Dit heeft niets met mij te maken”, aldus de president.

De zaak tegen Manafort komt wel voort uit de informatie die Mueller in zijn onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en heeft achterhaal­d. Het was de eerste grote zaak op basis van door Mueller gevonden gegevens die voor een rechtbank diende. Cohen en Manafort zouden in aanmerking kunnen komen voor strafvermi­ndering als zij meewerken aan het Ruslandond­erzoek van Mueller.

Cohen was jarenlang de advocaat en adviseur van Trump. Hij stond bovendien te boek als diens loyale ‘regelaar’. Zo was hij betrokken bij zaken rondom vastgoed in Moskou tot het ophalen van sponsorgel­d voor de campagne. Als hij besluit een boekje open te doen over Trump, die inmiddels afstand heeft genomen van zijn vertrouwel­ing, dan zou dit de president in moeilijkhe­den kunnen brengen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname