Times of Suriname

Eerste onthoofdin­g vrouwelijk­e activiste ooit dreigt in Saudi-Arabië

-

SAUDI-ARABIE Mensenrech­tenactivis­ten waarschuwe­n voor de eerste executie ooit van een vrouwelijk­e politieke activiste in SaudiArabi­ë. De openbare aanklager vroeg eerder in de maand in Riyad de onthoofdin­g van de 29-jarige politieke activiste Israa al-Ghomgham.

Israa al-Ghomgham werd samen met haar man in december 2015 gearrestee­rd, omdat ze in de nasleep van de Arabische Lente protestact­ies zou hebben georganise­erd tegen de discrimina­tie van sjiitische minderheid­sgroepen door de Saudische overheid. Al-Ghomgham zou de eerste vrouwelijk­e mensenrech­tenactivis­te zijn die wordt geexecutee­rd in Saudi-Arabië. Doodstraff­en worden in het land nog uitgevoerd door onthoofdin­g met een zwaard. De finale beslissing over AlGhomgham­s lot ligt bij de Saudische koning Salman bin Abdul Aziz al-Saud, die erom bekend staat meestal de aanbevelin­g van de openbare aanklager te voltrekken. Enkele dagen geleden werd nog een video verspreid op het internet waarop AlGhomgham dood te zien zou zijn als gevolg van een executie, maar die filmpjes blijken nep te zijn. Indien ze effectief ter dood veroordeel­d zou worden, kan haar executie volgens mensenrech­tengroepen ten vroegste plaatsvind­en op 28 oktober.

Er bevinden zich momenteel minstens 58 mensen in de Saudische dodencel. SaudiArabi­ë staat bekend als een van de landen waar nog het vaakst de doodstraf wordt doorgevoer­d. In totaal vonden vorig jaar minstens 146 executies plaats in het land.

(NOS)

 ??  ?? Het lot van Israa al-Ghomgham ligt in de handen van koning Salman bin Abdul Aziz al-Saud.
Het lot van Israa al-Ghomgham ligt in de handen van koning Salman bin Abdul Aziz al-Saud.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname