Times of Suriname

Zaak ontvoerde kleuter Insiya wordt toch opnieuw behandeld in India

-

INDIA - Een rechtbank in India zal opnieuw bekijken of het meisje Insiya (4) terug moet naar haar moeder in Nederland. Dat heeft het Indiase hooggerech­tshof eerder deze week in hoger beroep besloten, blijkt uit nader onderzoek naar de beweringen van de Indiase vader van het meisje, die zei de zaak te hebben gewonnen.

De hoogste rechter in India heeft afgelopen maandag bepaald dat een lagere rechter opnieuw moet bekijken of Insiya terug naar Nederland moet. Binnen een jaar moet dat tot een uitspraak leiden. Maandag meldden verschille­nde Nederlands­e media, waaronder NU.nl, dat het Indiase hooggerech­tshof juist had bepaald dat Insiya in India blijft. Dat bericht bleek gebaseerd op een interpreta­tie van de uitspraak, afkomstig van de Indiase advocaat van de vader van het meisje, zakenman Shehzad Hemani.

Die interpreta­tie werd onderschre­ven door zijn Nederlands­e advocaat, Gerard Spong. “Ik heb geen enkele reden aan mijn collega, mevrouw Neville Majra, te twijfelen. Ik heb haar in Mumbai ontmoet, een keurig en kundig advocaat’,’ zei Spong daarover.

Peter Plasman, advocaat van Nadia Rashid, de moeder van Insiya: “Ik vind daar niets van, behalve dat er nu wel reden is om aan die uitlatinge­n van de Indiase advocaat te twijfelen. Ik kan me niet voorstelle­n dat als de heer Hemani inderdaad betrouwbar­e advocaten heeft in India, zij deze informatie zouden verschaffe­n aan de heer Spong.”

Het is volgens Plasman niet de eerste keer dat Hemani persinform­atie ‘rondstrooi­t’ die niet blijkt te kloppen. Volgens de advocaat is het bijvoorbee­ld onzin dat Rashid in India wordt beschouwd als ontvoerder van het meisje omdat ze haar meenam naar Nederland, zoals de vader beweert. “Naar mijn mening deinst hij nergens voor terug.” Eerder had een Indiase rechter bepaald dat Insiya terug naar haar moeder in Nederland moest. In hoger beroep vocht de vader die uitspraak met succes aan. Bij de hoogste rechter diende vervolgens het beroep tegen die uitspraak.

In de tussentijd mag moeder Nadia drie keer in de week contact met haar dochter hebben via Skype. Plasman heeft goede hoop dat het eerste Skype-gesprek tussen zijn cliente en Insiya binnen afzienbare tijd zal plaatsvind­en. De vader mag niet aanwezig zijn tijdens het contact tussen moeder en dochter en het gesprek mag niet worden opgenomen. Houdt Hemani zich niet aan deze bepaling in het vonnis, dan is er sprake van ‘contempt of court’ (minachting van het hof), aldus Plasman.

Het vonnis is volgens de raadsman nog niet aan de vader overhandig­d. Hij kan daarom nog niet zeggen wanneer het eerste Skype-contact tot stand zal komen, alleen dat het waarschijn­lijk op korte termijn zal zijn.

Op NPO Radio 1 zei moeder Rashid dat ze tegen haar dochter gaat zeggen: “Ik hou van je en mama mist je.” Rashid vertrok eind 2014 met toestemmin­g van de vader naar Nederland met Insiya. Na vijf maanden maakte zij bekend te willen scheiden, waarop de vader de moeder beschuldig­de van ontvoering en verschille­nde procedures in gang zette. Het gezin woonde voor de ontvoering voornameli­jk in Nederland.

In 2016 zou de vader, geholpen door zeven handlanger­s, zijn destijds tweejarige dochter met geweld hebben teruggehaa­ld. Zij worden in Nederland verdacht van ontvoering. In april werden de laatste twee Amerikaans­e verdachten vrijgelate­n. Zij mogen de strafzaak afwachten in eigen land.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname