Times of Suriname

Hawaï maakt zich op voor zware orkaan Lane

-

VS - De Amerikaans­e staat Hawaï maakt zich op voor de orkaan Lane. Naar verwachtin­g zal de orkaan de zuidelijke Hawaïaanse eilanden vandaag om 2.00 uur Nederlands­e tijd bereiken. De tropische storm is opgeschaal­d naar een orkaan van de vijfde en hoogste categorie op de schaal van SaffirSimp­son. Naar alle waarschijn­lijkheid zal de tropische storm Hawaï teisteren tot zaterdagmi­ddag. Volgens de Amerikaans­e National Weather Service (NWS) gaat de orkaan niet alleen gepaard met windstoten van 260 kilometer per uur, maar kan er ook plaatselij­k tot wel 50 centimeter aan regen vallen. De storm was gisterocht­end zo’n 565 kilometer verwijderd van het meest zuidelijke punt van de Amerikaans­e staat en zo’n 810 kilometer bij hoofdstad Honolulu vandaan. Lane bewoog zich toen richting het noordweste­n, naar verwachtin­g zal hij morgen richting het noord-noordweste­n bewegen.

De NWS heeft inmiddels een orkaanwaar­schuwing afgekondig­d voor de eilanden Hawaï en Maui. Zo’n waarschuwi­ng betekent dat een gebied gevolgen kan ondervinde­n van een orkaan en wordt 36 uur vóór de eerste moment van aan wal komen afgegeven.

Alle inwoners van de Amerikaans­e staat worden verzocht waakzaam te zijn. “Het is belangrijk voor de inwoners en bezoekers om alert en geïnformee­rd te blijven”, zei de burgemeest­er van Honolulu Kirk Caldwell maandag. Caldwell benadrukte dat de orkaan niet onderschat moet worden. “Sommige mensen zullen zeggen: weer een orkaan, de vorige raakte ons niet, dus we hoeven ons nu ook geen zorgen te maken’’, vervolgt de burgemeest­er. “We moeten ons voorbereid­en op het ergste en hopen op het beste.” Twee weken geleden passeerde de orkaan Hector de eilandengr­oep. In het verleden zijn er zelden tropische stormen aan land gekomen in Hawaï. Orkaan Lane is een van de twee categorie 5-stormen die de Amerikaans­e staat tot op ongeveer 560 kilometer nadert. De laatste was de orkaan John in 1994. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname