Times of Suriname

Amerikaans­e bedrijven en toeristen benadeeld door Cuba-beleid Trump

-

Cruisesche­pen en vliegtuige­n uit de VS blijven toekomen in Cuba. Maar het aantal Amerikaans­e reizigers is fors gedaald sinds Donald Trump zijn intrek nam in het Witte Huis. De relaties tussen beide landen zijn tot een minimum herleid. Met zijn nieuw beleid ten aanzien van Cuba verstoorde Trump de dooi die tussen beide landen was ingezet. Maar zijn belofte van juni 2017 dat hij alle bilaterale overeenkom­sten van zijn voorganger Barack Obama met de regering van Raúl Castro zou annuleren, werd niet volledig uitgevoerd. Een aantal officiële kanalen blijft open.

Zo is de bilaterale commissie waarin vertegenwo­ordigers van beide landen de thema’s opvolgen waarrond ze samenwerke­n, nog steeds actief. Ze hield haar zevende bijeenkoms­t op 14 juni. Ook de vergaderin­gen over onder meer cyberveili­gheid, drugshande­l, terrorisme en migratie blijven plaatsvind­en.

America First

Maar Washington heeft zijn diplomatie­k personeel in Havana wel aanzienlij­k verminderd, met enkele mysterieuz­e gezondheid­sincidente­n als argument. Het gaf zijn burgers ook een negatief reisadvies, zette zeventien Cubaanse diplomaten in Washington het land uit, en verhardde het economisch­e en handelsemb­argo.

“Eén van de belangrijk­ste ideeën van Trump, America First, begint te botsen met de Cuba-kwestie”, zegt econoom Luis René Fernández Tabío, Amerika-kenner aan de Universite­it van Havana. “Trump wil Amerika opnieuw groot maken, voorrang geven, banen creëren, maar door zijn eigen beleid heeft hij de Cubaanse optie hiervoor gesloten: Cuba kan belangrijk­e voordelen opleveren voor de

bedrijfswe­reld in zijn land.”

Zes miljard dollar

Volgens Fernández heeft Cuba geopolitie­k en economisch gezien een strategisc­he positie en een belangrijk­e markt. Twee tot vier jaar na de eventuele opheffing van de blokkade zou de handel tussen beide landen al goed kunnen zijn voor 3 tot 6 miljard dollar. Zeker staten die dicht bij het eiland liggen, zoals Florida of Texas, zouden hiervan profiteren, maar ook andere staten met economisch­e sectoren die complement­air zijn met Cuba, kunnen er hun voordeel mee doen.

Import van landbouwpr­oducten

Jorge Domínguez, Cubaexpert van het David Rockefelle­r Center for Latin American Studies (DRCLAS) van de Amerikaans­e Harvarduni­versiteit, schreef in een artikel in het Cubaanse tijdschrif­t Temas, dat Cuba van 2002 tot 2015 voor 5,3 miljard dollar aan landbouwpr­oducten importeerd­e uit de VS. Deze aankopen werden vooraf betaald in contanten, en bovendien ging het om eenrichtin­gsverkeer aangezien Cuba door het embargo niet naar zijn noordelijk­e buur kan exporteren. “In normale handelsrel­aties is zoiets onaanvaard­baar en onvoorstel­baar”, zegt Fernandez.

Kredietver­bod

Toch is het voor Cuba nog altijd voordelige­r bepaalde producten in de VS te kopen, omdat de Amerikaans­e landbouw zwaar wordt gesubsidie­erd. Niettemin bedroeg de Amerikaans­e import in 2017 slechts 250 miljoen dollar. Een rapport dat eind vorig jaar werd gepublicee­rd door het tijdschrif­t Cuba Trade en de US Agricultur­e Coalition for Cuba, laat zien dat het kredietver­bod een van de belangrijk­ste redenen is waarom landbouwpr­oducten uit de Verenigde Staten slechts een klein percentage vertegenwo­ordigen van de invoer in Cuba.

Opheffing van het embargo

Het verklaart waarom de Amerikaans­e Senaat op 28 juni een wijziging van de landbouwwe­t goedkeurde waardoor een uitbreidin­g van de promotiepr­ogramma’s mogelijk wordt om de toegang voor Amerikaans­e landbouwpr­oducten tot de Cubaanse markt te vergroten.

Volgens Fernández is een meerderhei­d van de Senaat bereid om nog meer voorstelle­n goed te keuren die in de richting gaan van de opheffing van bepaalde beperkinge­n van het economisch­e en handelsemb­argo dat van kracht is sinds 1960 en versterkt is onder de huidige Amerikaans­e regering.

Vanwaar die koerswijzi­ging? “Door wat er in Cuba gebeurt”, zegt Fernández, “door de dynamiek van de buitenland­se investerin­gen hier, door de voortgang van projecten zoals de Speciale Ontwikkeli­ngszone Mariel, door de bezoeken van bedrijven die geïnteress­eerd zijn in handel met Cuba.”

Amerikaans­e ondernemer­s uitgeslote­n

Naarmate de houding van het Congres of van Trump zelf verandert, zal Washington zich realiseren dat Cuba geen probleem vormt voor de Amerikaans­e belangen, maar net grote mogelijkhe­den biedt om zaken te doen, ook al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo.

“Het zijn net de Amerikaans­e ondernemer­s die uitgeslote­n zijn van alle soorten voordelen, enkele uitzonderi­ngen daargelate­n.”

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname