Times of Suriname

Mega-dammen alles behalve groen of duurzaam

-

Er zijn wereldwijd maar weinig dammen die de verbeeldin­g zo prikkelen als Belo Monte op de Xingurivie­r in het Braziliaan­se Amazonewou­d. Maar hoewel de dammen gebouwd worden onder het mom van de strijd tegen de klimaatver­andering, zijn ze allesbehal­ve duurzaam, schrijft Ed Atkins van de universite­it van Bristol. Voor de bouw zijn 25.000 arbeiders al sinds 2011 in de weer om 240 miljoen kubieke meter rotsen en aarde uit te graven, meer dan drie miljoen kubieke meter beton te gieten en 80 procent van de stroom door 24 turbines te leiden.

Het project van 30 miljard real (6,8 miljard euro) is niet alleen wereldbeke­nd door de schaal van het bouwwerk, maar ook door de schaal van de protesten ertegen. Sinds de eerste voorstelli­ng van het project in de jaren 1970 kanten lokale gemeenscha­ppen, organisati­es en zelfs wereldster­ren zich tegen de dam via zowel directe als indirecte actie.

Duurzaam?

De dam zal uitgebaat worden door het Norte Energiacon­sortium (dat bestaat uit enkele elektricit­eitsbedrij­ven) en is in grote mate gefinancie­rd door de Braziliaan­se ontwikkeli­ngsbank BNDES. De voorstande­rs van het project, onder wie de Partido dos Trabalhado­res (Arbeidersp­artij) die aan de macht was tussen 2003 en 2011, hebben altijd milieuargu­menten aangevoerd voor de bouw ervan.

Ze omschrijve­n Belo Monte als een ‘duurzaam project’ met het oog op de klimaatver­andering en de transitie. Die ‘duurzame’ argumenten voor waterkrach­t zie je niet alleen in Brazilië maar overal ter wereld, waar dammen deel uitmaken van een bredere agenda van duurzame ontwikkeli­ng.

Waterkrach­t, dat wereldwijd goed is voor 16,4 procent van de geïnstalle­erde capaciteit, vormt een belangrijk onderdeel van de inspanning­en om de uitstoot van broeikasga­ssen te vermindere­n. Meer dan tweeduizen­d projecten worden momenteel gefinancie­rd via het Clean Developmen­t Mechanisme (CDM) van het Kyoto Protocol. Enkel voor windenergi­e zijn er meer gefinancie­rde projecten via het CDM.

Op het eerste gezicht lijken megadammen dus het etiket van duurzaamhe­id te dragen, maar dan negeer je een aantal belangrijk­e negatieve aspecten. Daarom krijgen dammen die door het CDM worden gefinancie­rd overal ter wereld tegenkanti­ng.

Mooie berg, mooi monster

Zo wijzen de tegenstand­ers van Belo Monte op de sociale en ecologisch­e impact van het project. De instroom van tienduizen­den arbeiders heeft de nabijgeleg­en stad Altamira onherkenba­ar gemaakt. Honderden arbeiders die geen werk vonden, gingen dan maar slapen op straat. De grote instroom bracht ook drugsdeale­rs, geweld en criminalit­eit met zich mee. Het moordcijfe­r steeg met 147 procent tijdens de bouw van de dam, en Altamira werd in 2015 de dodelijkst­e stad op aarde.

Ontbossing

De bouw van Belo Monte wordt ook in verband gebracht met groeiende ontbossing. In 2011 was de ontbossing in Brazilië het ergste in het gebied rond Belo Monte. De dam zelf drijft ontbossing, maar stimuleert ook de verdere opmars van de mens in bosgebiede­n.

Door de aanleg van wegen om mensen en materiaal naar de site te brengen, opent het project het gebied. Onderzoek van Greenpeace linkt ontbossing in inheemse reservaten - meer dan 200 kilometer verder - met de bouw van de dam, en het gekapte hout blijkt later verkocht voor de bouw van de dam. Het succes van Brazilië in het verleden om de ontbossing te vertragen, is sinds kort teruggedra­aid, onder internatio­nale kritiek.

Grote dammen, grote problemen

Hoewel het CDM focust op de voordelen voor de uitstoot van CO2, negeert het andere broeikasga­ssen die gepaard gaan met waterkrach­t, onder meer door het afsterven van bomen onder de waterlijn. Hoewel methaan niet even lang in de atmosfeer blijft als CO2, is het als broeikasga­s vele malen krachtiger.

Belo Monte is al door veel tegenstand­ers gelinkt aan die methaanuit­stoot. Onderzoek heeft aangetoond dat de planten die overal ter wereld rotten in damreservo­irs tot een miljoen ton broeikasga­ssen per jaar kunnen uitstoten. Tegenstand­ers voeren aan dat de dammen daarom een netto bijdrage leveren aan de klimaatver­andering.

Het is maar een van de vele dammen over de hele wereld die verantwoor­d worden als duurzame inspanning. Waterkrach­t kan ‘schoon’ lijken, maar het proces om deze dammen te bouwen is dat allesbehal­ve. De milieugelo­ofsbrieven van dergelijke projecten blijven erg controvers­ieel, en het geval van Belo Monte is maar een van de voorbeelde­n van hoe het duurzaamhe­idsetiket van dergelijke projecten aan het verbleken is. (DeWereldMo­rgen/Foto:

Yicai Global)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname