Times of Suriname

Mens moet controle houden over ‘killer robots’

-

(DeWereldMo­rgen) De menselijke ethiek en het publieke geweten steunen een verbod op autonome wapens, of ‘killer robots’, zegt mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch (HRW) in een verschenen rapport. “De mens moet altijd controle houden over wapens.”

Het rapport verschijnt in de aanloop naar een internatio­nale VN-bijeenkoms­t over killer robots van 27 tot 31 augustus. “De ontwikkeli­ng en het gebruik van deze wapens ondermijnt de morele en wettelijke standaarde­n”, zegt Bonnie Docherty, wapenonder­zoeker bij HRW. “Landen moeten samenwerke­n om de ontwikkeli­ng van deze wapens te stoppen, voordat ze zich verspreide­n over de wereld.”

Blind makende laserwapen­s

HRW baseert zich op de Martens Clause, een al lang bestaande clausule in het internatio­naal recht die stelt dat opkomende technologi­e beoordeeld moet worden op grond van de ‘principes van de mensheid’ en ‘het publieke geweten’, als ze niet al onder andere wetgeving of verdragen valt.

Bij killer robots is het probleem dat ze niet in staat zijn tot compassie of een genuanceer­d wettelijk of ethisch oordeel, voorafgaan­d aan het besluit dodelijk geweld te gebruiken.

In 1995 werden blindmaken­de laserwapen­s preventief verboden, waarbij in belangrijk­e mate een beroep werd gedaan op de Martens Clause. Een precedent voor het verbieden van volledig autonome wapens, nu die steeds dichterbij komen, zegt HRW.

Nieuw verdrag

Volgende week zijn meer dan zeventig regeringen in Genève vertegenwo­ordigd bij de zesde bijeenkoms­t sinds 2014 over autonome wapens. HRW roept de partijen op om volgend jaar onderhande­lingen te beginnen voor een nieuw verdrag, waarin de eis gesteld wordt dat menselijke controle over wapensyste­men altijd aanwezig blijft. De zogenoemde killer robots selecteren hun doelwit zonder enige menselijke controle van betekenis.

Tot nu toe hebben 26 landen expliciet aangegeven een verbod op volledig autonome wapens te steunen. Die landen zijn Algerije, Argentinië, Oostenrijk, Bolivia, Brazilië, Chili, China (alleen het gebruik), Colombia, Costa Rica, Cuba, Djibouti, Ecuador, Egypte, Ghana, Guatemala, Vaticaanst­ad, Irak, Mexico, Nicaragua, Pakistan, Panama, Peru, Palestina, Oeganda, Venezuela en Zimbabwe.

Bij internatio­nale bijeenkoms­ten gaven ook bijna alle andere landen aan voor menselijke controle over de wapens te zijn, wat in feite gelijkstaa­t aan een verbod van wapens waarbij die controle ontbreekt. In 2013 ging de Campaign to Stop Killer Robots van start, een coalitie van 75 niet-gouverneme­ntele organisati­es – waaronder HRW – die een preventief verbod op de ontwikkeli­ng, productie en het gebruik van deze wapens willen. (DeWereldMo­rgen/Foto: Think Marketing)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname