Times of Suriname

Egypte legt kunstenaar­s zwijgen op

-

De Egyptische autoriteit­en hebben in de afgelopen maanden minstens twaalf kunstenaar­s gearrestee­rd. Ze willen daarmee kritiek op de regering via tv, film, in theater en literatuur tegengaan, zegt mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch (HRW). In de afgelopen maanden werden een Egyptische dichter, een prominente popzanger, een toneelschr­ijver, buikdanser en diverse acteurs en filmmakers gearrestee­rd of vervolgd vanwege hun werk. Sommigen van hen werden beschuldig­d van terroristi­sche activiteit­en.

De regering hanteert al langer een repressiev­e lijn tegenover critici, maar scherpte in juli de regelgevin­g nog eens aan. Daardoor wordt het steeds moeilijker voor onafhankel­ijke kunstenaar­s en niet-gouverneme­ntele organisati­es om artistieke events te organisere­n.

Satire

“Dat deze kunstenaar­s worden vervolgd vanwege hun expressie, laat zien dat de bewering van president Abdel Fattah al-Sisi dat zijn regering prioriteit geeft aan het bestrijden van terrorisme, een farce is”, zegt Sarah Leah Whitson, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij HRW. “De regering lijkt als belangrijk­ste doel te hebben de hele samenlevin­g te intimidere­n en het zwijgen op te leggen, inclusief de creatieve sector.” Op 31 juli veroordeel­de een militaire rechtbank Galal alBehairy, een dichter, tot drie jaar cel voor het ‘verspreide­n van nepnieuws’ en het beledigen van het leger. Aanleiding voor de beschuldig­ingen was zijn ongepublic­eerde boek ‘De beste vrouwen op aarde’, waarin hij zich kritisch uitlaat over de veiligheid­stroepen. Er loopt ook een onderzoek bij een civiele rechtbank wegens een satirisch lied dat hij schreef, gezongen door Ramy Essam, en dat populair werd op sociale media. Ook tegen Essam, die in het buitenland woont, is een arrestatie­bevel uitgevaard­igd.

Hoogverraa­d

Vorige maand moesten ook theaterdir­ecteur Ahmed alGarhy, toneelschr­ijver Walif Atef en vier van hun collega’s voor de rechter verschijne­n vanwege een toneelstuk. Dat ging over Suleiman Khater, een Egyptische soldaat die in 1985 zeven Israëli’s, inclusief vier kinderen, doodschoot bij de Egyptisch-Israelisch­e grens in de Sinaï.

Volgens de minister van Cultuur, Inas Abdel-Dayem, was er geen toestemmin­g verleend voor het stuk en wordt er momenteel onderzoek naar gedaan omdat het ‘nepnieuws’ zou verspreide­n. De arrestatie­s en rechtszake­n kwamen er nadat al-Sisi op 1 maart in een toespraak had gezegd dat belediging van het leger of de politie gelijk stond aan ‘hoogverraa­d’. Hij gaf overheidsi­nstanties opdracht dergelijke uitspraken niet te tolereren.

Ook werd de censuur via nieuwe regelgevin­g aangescher­pt. Sinds 11 juli gelden er strenge beperkinge­n op ‘de organisati­e van culturele en artistieke events, zowel lokaal als internatio­naal, georganise­erd door overheidso­f niet-overheidsi­nstanties’. In een ander besluit staat dat voor alle bijeenkoms­ten eerst een vergunning aangevraag­d moet worden bij het ministerie van Cultuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname