Times of Suriname

Zevenjarig­e wint ‘limonadeoo­rlog’ voor ziek vriendinne­tje

-

Brendan Mulvaney uit Ballston Spa in de Amerikaans­e staat New York is een ondernemen­d ventje. De zevenjarig­e runt een limonadekr­aampje vanaf het terras van zijn ouderlijk huis. Niet om zijn spaarvarke­n te spekken, maar om de twaalfjari­ge Maddy Moore te helpen die aan een zeldzame botziekte lijdt.

Mooi, alleen dacht een inspecteur van Volksgezon­dheid daar anders over. Vorige maand sloot een overijveri­ge inspecteur Brendans kraampje, blijkbaar nadat verkopers op de lokale markt hun beklag hadden gedaan. Waar zij zeven dollar voor een drankje vroegen, rekende Brendan slechts 75 cent voor een verfrissen­d bekertje citroenlim­onade. Een doorn in hun oog en een slag voor hun portemonne­e.

De dame in kwestie was dan ook onverbidde­lijk. De prille zakenman beschikte niet over de juiste papieren en moest direct stoppen met zijn limonadeve­rkoop. Aan het feit dat Brendan met zijn handeltje geld ophaalde voor de operatie van een ziek vriendinne­tje had zij geen boodschap. Sluiten!

Brendans ouders lieten het er niet bij zitten en deden hun beklag. Het verhaal kwam in de media en al snel kreeg Mulvaney bijval uit politieke hoek. Senator James Tedisco diende een wetsvoorst­el in, ‘Brendans Limonade-hulp Wet’ genaamd, dat een uitzonderi­ng maakt voor verkopers onder de zestien jaar. “Toen ik klein was, had de helft van alle inwoners een kraampje voor hun huis staan”, zei de senator. “Niemand die daarover klaagde en er werd niemand ziek.”

Niet veel later

greep

de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, in. Hij betaalde Brendans vergunning uit eigen zak en gaf de autoriteit­en opdracht de jongen met rust te laten.

Afgelopen weekend kon Brendan zijn limonadekr­aampje heropenen op de zomermarkt van Saratoga. En dit keer zonder klachten en met papieren. Senator Tedisco was één van de eerste klanten. Hij rekende zijn drankje af met een biljet van honderd dollar en vertelde Brendan dat hij het wisselgeld mocht houden.

Brendan heeft inmiddels meer dan 900 dollar (ruim 785 euro) opgehaald voor het gezin van zijn zieke vriendin. Maddy Moore, die aan de ziekte van Blount lijdt en morgen wordt geopereerd, vindt het ‘geweldig’ wat Brendan voor haar doet. “Ik vind het waanzinnig dat hij zich zo voor mij inzet. Het betekent heel veel voor mij.”

De jongen kijkt niet zuur terug op wat er is gebeurd. Hij is dolblij dat zijn winkeltje weer draait. Een limonadefa­brikant schoot hem zelfs te hulp en doneerde frisdrank en T-shirts met de opdruk: ‘Kom op voor limonade’. ”Het is belangrijk dat mensen iets lekkers krijgen”, zegt Brendan monter. Volgend jaar zomer staat zijn stalletje er zeker weer. De gezondheid­sdienst heeft inmiddels excuses aangeboden. De dienst zegt dat meestal de andere kant wordt opgekeken als kinderen zonder vergunning limonade verkopen. “Wij hebben er geen belang bij om in conflict te komen met een familie en al helemaal niet met zo’n aandoenlij­k klein kereltje”, aldus een woordvoerd­er.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname