Times of Suriname

Brandweer geeft tips voor droge tijd en vakantie

-

PARAMARIBO - Het Korps Brandweer Suriname geeft tips aan de gemeenscha­p in verband met de droge tijd en vakantie.

Brandweerv­oorlichter Ulrich Coats zegt aan de krant dat in deze tijd vooral erop toegezien moet worden dat kinderen niet dicht bij elektricit­eitsmasten vliegeren. Volgens hem kunnen er storingen voor huishouden­s ontstaan. Bovendien is het ook gevaarlijk voor de kinderen.

Hij weet dat het vakantieti­jd is en dat de kinderen thuis zijn. Daarom vraagt hij erop toe te zien dat de minderjari­gen niet met lucifers of aanstekers spelen. Coats benadrukt dat de droge tijd formeel is ingegaan. Hij vraagt daarbij te letten op de ventilator­en zodat deze van stof worden ontdaan. Een ventilator trekt veel stof aan en moet regelmatig worden schoongema­akt. De stof kan eventueel verbranden door oververhit­ting. Verder vraagt de brandweerv­oorlichter om de vliering tijdig te controlere­n. Vleermuize­n brengen de dag door in de vliering en laten sowieso afval achter. Met de hitte kan het gevaarlijk worden.

Coats vraagt voorts aan eenieder om de woning te voorzien van rookmelder­s. Hij merkt op dat alle ruimtes behalve de keuken zoveel mogelijk voorzien moeten zijn van rookmelder­s. Hij geeft mee dat het thema van deze droge tijd is, ‘Eigen verantwoor­delijkheid in de droge tijd’. Daarbij wijst hij erop dat personen geen vuil- of gras mogen verbranden.

Ten tweede moeten de mensen die toch vuil verbranden, ervan overtuigd worden dat ze dat na moeten laten. Indien de mensen, ook na herhaaldel­ijk erop te zijn gewezen vuil verbranden, moet dit doorgegeve­n worden aan de politie. “Ook al heeft u geen last ervan, u dient het door te geven. Dat is de eigen verantwoor­delijkheid.” Hij vraagt verder om bij zwemgelege­nheden niet meteen ‘in onbekend water te springen’. Hij wijst voorts erop dat bij barbecueën erop toegezien moet worden dat dit op stabiele grond plaatsvind­t en dat kinderen uit de buurt blijven. Het barbecueën moet niet dicht bij partytente­n en hutten plaatsvind­en. Tot slot geeft hij mee om de omgeving zoveel mogelijk schoon te houden. Hij zegt dat het vuil klaargezet kan worden voor de vuilniswag­en of in een kuil begraven kan worden. Volgens hem kunnen bewoners het initiatief nemen dat hun vuil gezamenlij­k wordt opgehaald.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname