Times of Suriname

Ook Australisc­he minister van Buitenland­se Zaken stapt op

-

AUSTRALIË - De Australisc­he minister van Buitenland­se Zaken heeft ontslag genomen. Julie Bishop maakte gisteren bekend haar functie neer te leggen. Ze gaat voorlopig wel verder als parlementa­riër.

Bishop stapte op in de nasleep van het vertrek van haar politieke baas, premier Malcolm Turnbull. Hij is opzij geschoven door partijgeno­ten en vervangen door Scott Morrison. Bishop had zelf ook een gooi naar het partijleid­erschap gedaan, maar kreeg onvoldoend­e steun.

Turnbull bedankte zijn voormalige minister voor haar trouw en vriendscha­p.

“Ze is en blijft een inspireren­d rolmodel voor vrouwen in de hele wereld”, schreef de oud-premier op Twitter. Zijn opvolger Morrison heeft inmiddels bekendgema­akt dat Bishop binnen het kabinet wordt vervangen door Marise Payne, voorheen de minister van Defensie.

Bishop vertegenwo­ordigde haar land na het neerhalen van vlucht MH17, waarbij ook tientallen Australiër­s om het leven kwamen. Ze onderhande­lde onder meer over de repatriëri­ng van de stoffelijk­e resten van slachtoffe­rs.

Ook zette ze zich bij de VNVeilighe­idsraad in om te zorgen dat onderzoeke­rs toegang konden krijgen tot de rampplek. Dat wordt gezien als één van haar grote successen, berichten Australisc­he media.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname