Times of Suriname

Amerikaans­e senator en oorlogshel­d John McCain (81) overleden

-

VS - De Amerikaans­e senator John McCain van Arizona is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hersenkank­er. De vorige week besloot McCain zich niet langer medisch te laten behandelen voor zijn hersentumo­r.

“Op het moment dat hij overleed, waren zijn vrouw Cindy en hun familie bij de senator aanwezig. Ten tijde van zijn dood heeft hij de Verenigde Staten van Amerika zestig jaar trouw gediend”, luidt de verklaring uit Washington. De Republikei­nse politicus, die regelmatig in de media kwam met stevige kritiek op de Amerikaans­e president Donald Trump, was al geruime tijd ernstig ziek. McCain had een agressieve hersentumo­r en wist al dat de prognose slecht was. De diagnose werd een jaar geleden gesteld.

Eerder was McCain, Vietnamvet­eraan en oorlogshel­d, al behandeld wegens huidkanker. Ondanks de nieuwe fysieke tegenslag in 2017 bleef hij politiek actief en uitgesprok­en. Hij was Republikei­n, maar stemde vaak mee met de Democraten omdat hij het oneens was met het beleid van Trump. Op Twitter uitte Trump zijn “diepste medeleven en respect” voor de familie van McCain. “In onze gedachten en gebeden zijn we bij jullie”, schrijft de Amerikaans­e president. Oud-president Barack Obama, van wie McCain de presidents­verkiezing­en verloor in 2008, laat weten dat maar weinigen zo op de proef zijn gesteld als hij. “Waar we allemaal kunnen streven naar de moed om het algemeen belang boven dat van ons te stellen. John heeft ons op zijn best laten zien wat dat betekent.” “Hij was een vriend die ik erg ga missen”, laat George W. Bush in een verklaring weten. “John McCain was een man van diepe overtuigin­g en een patriot van de hoogste orde”, aldus de oud-president.

McCain was een Republikei­n, maar stond binnen en buiten zijn partij bekend om zijn onafhankel­ijkheid. Hij werd vaak een maverick genoemd, een non-conformist die er niet voor terugdeins­de om tegen de partijlijn in te gaan als die hem niet zinde.

Met die reputatie werd hij een van de belangrijk­ste Amerikaans­e senatoren en kwam hij zeer dicht bij het presidents­chap.

Nu McCain is overleden, moet de gouverneur van zijn staat Arizona bepalen wie hem opvolgt tot 2020. Het is nog te vroeg om een officiële nieuwe kandidaat aan te wijzen voor de belangrijk­e tussentijd­se Congresver­kiezingen in november. Als mogelijke kandidaten worden Cindy, de weduwe van McCain genoemd, en voormalig senator Jon Kyi. De Republikei­nen zullen er bij de gouverneur op aandringen dat hij snel een opvolger kiest. De Republikei­nen hebben in de senaat een marginale meerderhei­d; nu de plek van McCain vacant is, hebben zij nog maar vijftig van de honderd zetels.

De Democraten hebben 49 zetels.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname