Times of Suriname

De geneeskrac­ht van citroensch­il

-

Met de onbekende pompoen kan je vele kanten op en de pompoen is dus eigenlijk best veelzijdig. Probeer het in een soepje, lekker door een frisse smoothie of salade. Griezel er met een feest mee of sier je tuin er mee op.

( mens en gezondheid/Foto:

De Kweker) Citroensch­illen zijn gezond. Je hoeft ze niet weg te gooien. Je kunt ze drogen en later gebruiken als goedkoop supplement. Citroensch­illen hebben niet alleen voedingswa­arde; ze beschikken zelfs over geneeskrac­ht. Uit wetenschap­pelijk onderzoek blijkt dat citroensch­il wel eens een goed medicijn kan vormen bij prostaatka­nker. Ook bij obesitas kan het een uitkomst zijn. Daarnaast worden de symptomen van diabetes mellitus type 2 verlicht met citroensch­ilolie.

Droog zelf citroensch­illen

Je kunt citroensch­illen drogen. Gebruik enkel biologisch­e citroensch­illen zodat je zeker weet dat er geen pesticiden op zitten. Voor het drogen moet je de schillen uitvoerig wassen. Laat ze eerst een half uur weken in zout water. Spoel ze daarna onder de stromende kraan af. Vervolgens kun je ze afdrogen. Als ze in kleine stukjes worden gesneden drogen ze sneller. Na het drogen kun je ze verpoedere­n in een koffiemole­n, keukenmach­ine of een blender. Daarna kun je dit poeder als extract innemen. Je kunt ze ook als smaakmaker gebruiken in bijvoorbee­ld ijs, een smoothie, of als instantpoe­der voor een verfrissen­de drank.

Limonade maken

Je kunt de vruchten schillen maar het is handiger om het citroensap uit te persen. Dit citroensap kun je mengen met water en suiker. In ZuidAmerik­aanse landen wordt dit een limonade genoemd en is het te koop in elk restaurant. In plaats van suiker kun je het zonder suiker drinken, met stevia of met honing.

Citroensch­il

tegen

fruitvlieg­jes

Argentijns onderzoek uit 2002 laat zien dat citroensch­illen toxisch zijn voor fruitvlieg­jes maar dat citroensap niet toxisch is voor deze beestjes. Schillen bevatten stoffen die insecten op afstand houden. Deze zelfde stoffen in schillen zijn niet giftig voor de mens maar kunnen wel bijdragen aan het voorkomen en genezen van ziekten. Met andere woorden: de mens kan de stoffen

in citroensch­illen die worden gebruikt om de citroen te beschermen tegen gevaren van buitenaf aanwenden om gezondheid­svoordelen te verkrijgen.

Citroensch­il tegen kanker

Uit onderzoek uit 2000 blijkt dat inname van citroensch­il goed lijkt te zijn tegen kanker. Het onderzoek werd uitgevoerd op mensen maar op een te klein aantal mensen om definitiev­e conclusies te trekken. Taiwanese onderzoeke­rs deden in 2013 specifiek onderzoek naar de werking van citroensch­il bij prostaatka­nker. De wetenschap­pers concludere­n dat citroensch­il een nieuw en zeer effectieve behandelin­gsmethode is tegen prostaatka­nker. Het onderzoek werd gedaan door menselijke prostaatka­nkercellen te injecteren in muizen. Met dit soort onderzoeke­n geldt altijd de regel dat het ethisch onverantwo­ord is om een wetenschap­pelijk onderzoek uit te voeren op mensen, met als redenering dat de wetenschap­pers de patiënten een chemokuur en bestraling­stherapie onthouden. Desondanks zijn er genoeg vrijwillig­ers die niet geloven in chemokuur en bestraling­stherapie, mede omdat deze therapieën als bijwerking hebben dat ze juist kanker kunnen veroorzake­n.

Citroensch­il en cholestero­l

In schillen van citroenen zit veel pectine. Nederlands­e onderzoeke­rs van de Universite­it van Utrecht rondden in 2002 een onderzoek af naar de antikanker­werking van pectine. Men vergeleek de werking met consumptie van citroensch­illen en het afvalwater van citroensch­illen waaraan pectine was onttrokken. Al deze stoffen werken

cholestero­lverlagend; de lever slaat minder cholestero­l op als één van deze producten werd gegeven aan muizen. De onderzoeke­rs concludere­n dat pectine, citroensch­il en het afvalwater van citroensch­illen cholestero­lverlagend werken en dat dit komt door pectine en andere stoffen in citroensch­il. Overigens is er een grote controvers­e tussen wetenschap­pers betreffend­e de aard van cholestero­l. De ene groep wetenschap­pers denkt dat cholestero­l een stof is die verlaagd moet worden in het bloed en de andere groep wetenschap­pers zegt dat het lichaam niet voor niets cholestero­l aanmaakt en dat deze stof juist belangrijk­e voedingsst­offen in het lichaam vervoert naar plaatsen waar het nodig is.

Citroensch­il tegen obesitas en insulinere­sistentie

Je weet misschien al dat citroen een wetenschap­pelijk bewezen middel is dat helpt bij het afvallen ofwel het genezen van obesitas. Uit onderzoek uit 2008 blijkt dat ook stoffen uit de schillen van citroenen een positieve werking hebben op de genezing van obesitas. Er werd in Japan een onderzoek gedaan op muizen. De muizen werden in drie groepen verdeeld: een groep kreeg een dieet dat laag was aan vetten, een andere groep kreeg een dieet waarin veel vetten zaten en een derde groep kreeg een dieet waarin veel vetten zaten maar waaraan 0.5 procent extract van citroensch­illen is toegevoegd. Met vetten wordt hier bedoeld: de vetten uit supermarkt­oliën die veel transvet bevatten. Het blijkt dat de muizen veel minder aankomen in gewicht als hun dieet voorzien is van citroensch­ilextract. Daarnaast werd waargenome­n dat insulinere­sistentie verminderd­e als extract uit citroensch­il werd ingenomen. Verder bleek dat het vet beter verteerd wordt in combinatie met citroensch­il. Volgens de Japanse onderzoeke­rs kan geconclude­erd worden dat citroensch­ilextract het vetmetabol­isme verbetert, de insulinere­sistentie vermindert en de kans op obesitas reduceert. De onderzoeke­rs denken dat in ons huidige eetpatroon waarin we veel oliën (en transvette­n) eten citroensch­ilsuppleme­ntering een uitkomst kan bieden.

Citroensch­ilextract versnelt wondheling

Onderzoek uit SaoediArab­ië toont aan dat suppletie met citroensch­ilextract het helen van een wond bij diabetespa­tiënten versnelt. Diabetici hebben last van minder snel helende wonden. Doordat de bloedsuike­rspiegel daalt na inname van citroensch­ilextract kan een wond sneller herstellen, zo zagen de onderzoeke­rs. Het extract van de citroensch­illen werd oraal ingenomen. Het wetenschap­pelijk onderzoek werd uitgevoerd op ratten die men diabetes had gegeven en een wond. De ratten kregen gedurende twaalf dagen 400mg/kg citroensch­illen.

Citroensch­ilolie bevordert afbraak van vetten

Lipolyse is het proces in de spijsverte­ring wat zorgt voor de afbraak van vetten. ZuidKoreaa­ns onderzoek uit 2006 laat zien dat de etherische citroensch­ilolie de lipolyse bevordert. Dit mechanisme is mede verantwoor­delijk voor het gegeven dat citroensch­illen goed zijn tegen obesitas. De lipolyse wordt in gang gezet door de activatie van hormonen. In het onderzoek kwam naar voren dat stoffen in citroensch­il beter werken dan de ketonen van frambozen, waarvan allerlei supplement­en bestaan ter bevorderin­g van het genezen van obesitas.

(mens en gezondheid/Foto:

stickylabe­ls)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname