Times of Suriname

De onbekende pompoen

-

Pompoen is een vrucht die we kennen en eigenlijk ook weer niet. De smoothie-makers en de Halloween-fanaten kennen de pompoen vanuit heel verschille­nde invalshoek­en. Dat wil zeggen dat we weinig van de pompoen weten en dus ook dat de pompoen best gezond is en veel meer te combineren dan we nu vaak doen. Hoe gezond is de pompen en wat kan je er allemaal mee doen?

De basis

Pompoenen werden al eeuwen (9000 jaar voor Chr.) geleden verbouwd, maar het duurde tot de 16e eeuw voordat de pompoen naar Europa ging. Het geslacht Cucurbita, welke zeker zo’n twaalf soorten bevat, is ook de basis van de pompoen. Hier horen bijvoorbee­ld ook de komkommers en kalebassen bij. Die laatste zijn overigens niet te eten en slechts decoratief. Verder kennen veel mensen de reuzenpomp­oen wel en de courgette. De pompoen is feitelijk het gehele jaar beschikbaa­r.

Pompoen, maar dan anders

De grote pompoen wordt zeker in de Verenigde Staten veelvuldig ingezet tijdens Halloween (eind oktober). De pompoen wordt uitgehold en in de wanden van de vrucht wordt een gezicht gesneden. Lampje erin en op pad. Het ziet er een beetje eng uit en dat is nu ook net de bedoeling. Deze traditie zien we in West Europa ook meer en meer terug.

Decoratief

De pompoen is bij uitstek geschikt om ook als decoratief doel te dienen. Gewoon in de tuin, wat gevulde potten en pompoenen van verschille­nde afmetingen en kleuren, geven een rustig landelijk tafereel.

Pompoen om te eten

De eetbare pompoen kennen we met name van de pompoentaa­rten en de pompoensoe­p, maar er zijn meer toepassing­en mogelijk. Gewoon het vruchtvlee­s in een smoothie bijvoorbee­ld of zelfs een zomersalad­e kan er mee worden opgefrist.

Snij de pompoenen door de helft en schep de zaadjes eruit. Vet een bakblik in met wat olie en leg vervolgens de pompoen met het vruchtvlee­s naar beneden op het bakblik. Rooster tot het zacht is, in zo’n 45 minuten. Haal de pompoenen uit de oven en laat deze afkoelen. Zodra het is afgekoeld, verwijder je het vruchtvlee­s en stopt het in een keukenmach­ine.

Voeg nu kippenboui­llon toe aan de pompoen en pureer het geheel goed. Schenk de soep in een grote pan en breng het zacht aan de kook (middelhoog vuur). Roer er nu room, nootmuskaa­t, salie en een snufje zout door en haal het van het vuur. Serveer met een lepel zure room.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname