Times of Suriname

Superfood: de cantaloupe meloen

-

De naam cantaloupe mag dan wel exotisch klinken, de kans dat ze dit soort meloen niet in je lokale supermarkt verkopen, is miniem. Gelukkig maar! De cantaloupe is niet enkel bijzonder lekker, de vrucht zit bomvol vitaminen, geeft snel een verzadigd gevoel en bevat weinig calorieen. Dit maakt het superfood uiterst geschikt als tussendoor­tje voor mensen die willen afvallen. De cantaloupe is een smakelijke toevoeging aan een gezonde levenswijz­e.

Wat is een cantaloupe

Cantaloupe­s zijn meloenen met oranje vruchtvlee­s, oorspronke­lijk afkomstig uit Iran, India en Egypte. Er bestaan verschille­nde variëteite­n cantaloupe­s en hun kleur kan dan ook onderling lichtjes verschille­n. De exemplaren die je in Europa in de rekken vindt, zijn gewoonlijk niet groter dan een bowlingbal. Hun schil hoort lichtgroen te zijn. Het lijkt alsof er rondom de buitenkant van de cantaloupe een netje is gespannen.

Voedingswa­arden

Mensen op dieet kunnen zonder schuldgevo­elens cantaloupe eten. Een middelgroo­t exemplaar van een halve kilo bevat net iets minder dan 200 calorieën. Dit is toe te schrijven aan het feit dat er een grote hoeveelhei­d water in het vruchtvlee­s aanwezig is. Wat echter een nog opmerkelij­kere eigenschap van deze meloen is, is de grote waaier aan voedingsst­offen die erin zitten. De cantaloupe voorziet je ruimschoot­s in de dagelijks aangeraden hoeveelhei­d provitamin­e A (een stof die in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A) en vitamine C. Een halve cantaloupe is al genoeg om je voor een hele dag te voorzien van deze voedingsst­offen. Daarnaast is het een zeer goede bron van kalium. Andere noemenswaa­rdige voedingsto­ffen in de cantaloupe zijn vitamine K, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en foliumzuur (ook bekend als vitamine B11).

Gewicht verliezen

De cantaloupe past bijzonder goed in een dieet dat als doel heeft kilo’s te verliezen. Het water in de cantaloupe zorgt voor een groot vo- l u m e vruchtvlee­s dat maar weinig calorieën bevat. Je kan dus gerust een groot stuk uit de meloen eten zonder dat je je zorgen moet maken over je lijn. De grootte van een portie doet je denken dat je veel aan het eten bent en je voelt je dus snel verzadigd, zeker in combinatie met al het water dat je binnenkrij­gt. In praktijk eet je echter maar een minimum aan calorieën.

Verlagen bloeddruk

De cantaloupe is rijk aan kalium. Dit mineraal heeft ons lichaam broodnodig om allerlei redenen, maar één van de belangrijk­ste effecten van kalium is dat het zorgt voor een lagere bloeddruk. Veel mensen hebben vandaag een te hoge bloeddruk door hun ongezonde levensstij­l. De oorzaken van een te hoge bloeddruk zijn doorgaans overgewich­t, roken, hoge alcoholcon­sumptie en een overdaad aan zout. Het innemen van kalium verlaagt de bloeddruk, wat de kans op hartproble­men en andere aandoening­en enorm verlaagt.

( mens en gezondheid/Foto: Mili

Hoevezuive­l)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname