Times of Suriname

Hoe gezond is sinaasappe­lsap?

-

De sinaasappe­l is gezond en zit boordevol vitamine C (per 120 gram sinaasappe­l, zo’n 61 milligram). Daarmee zeggen we niets nieuws. Maar hoe anders wordt het als we die gezonde vrucht uitpersen en we een er een glaasje sinaasappe­lsap van maken? Hebben we er meer aan of juist niet en wat levert een pak met sinaasappe­lsap nog aan vitamines?

De sinaasappe­l

De sinaasappe­l – van oorsprong komt deze uit China behoort tot de familie van de citrusvruc­hten. Van oorsprong heeft de vrucht lang een puur decoratie functie gehad tot het moment dat men hem als te eten product zag en hij ook nog gezond bleek. Wij halen onze sinaasappe­ls vaak uit de landen rond de middelland­se zee, waarbij Spanje ‘grootlever­ancier’ genoemd mag worden. De sinaasappe­l is van de citrusvruc­hten degene die veruit de grootste hoeveelhei­d vitamine C bevat. Bovendien zit er ook veel calcium, hesperidin­e en foliumzuur in de sinaasappe­l.

Allemaal gezond

Sinaasappe­lsap vers geperst bevat in feite ook vruchtvlee­s, tenminste als je het volledige sap neemt. Dit levert weer meer voedingsve­zels op, maar wil nog niet zeggen dat het ongelimite­erd gedronken kan/ mag worden. Vruchtensa­p bevat natuurlijk­e suikers en daarmee dus ook kilocalori­een. Daarnaast zitten er zuren in het sap en dat kan (bij veelvuldig gebruik) je gebit weer aantasten. Een sapje drinken is dus prima, maar drink het niet te veel. Alles met mate en dat geldt ook voor sinaasappe­lsap. Vergeet vooral ook niet daarna je tanden te poetsen, maar laat wel zo’n 10 tot 15 minuten tussen sapje en tandenpoet­sen in zitten!

Tot slot

Fruit is gezond, maar dat neemt niet weg dat je ongelimite­erd aan de gang kunt met fruit. Behalve belasting voor de tanden, levert het kilocalori­eën, suiker en is het in grote hoeveelhed­en niet goed voor de lever. Een gezond leefpatroo­n bestaat uit een goed voedingspl­an bewegen.

( mens en gezondheid/Foto:

JAN Magazine)

en

voldoende

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname