Times of Suriname

Wet rij- en voertuigen­belasting goedgekeur­d Maatregel gaat in per 1 januari 2019

-

PARAMARIBO - De rij- en voertuigen­belasting wordt weer ingevoerd. Het parlement heeft gisteren de wet aangenomen met 28 stemmen voor en 9 tegen. Er is daarbij rekening gehouden met de minder draagkrach­tige automobili­sten. Eigenaren van een personenwa­gen van de categorie P1 zullen per 1 januari SRD 75 per jaar aan belasting moeten betalen, terwijl voor een P2 de automobili­st SRD 120 moet zien op te hoesten. De regering heeft haar zinnen echter gezet op het belasten van de eigenaren met luxere en grotere wagens. Voor een P3 betaalt de automobili­st SRD 520 per jaar en voor een P4 is de belasting vastgestel­d op SRD 887. De regering hoopt met het doorvoeren van de rij- en voertuigen­belasting per jaar ongeveer SRD 83 miljoen binnen te halen.

Het geld is voor een goed deel bestemd voor onderhoud en herstel van wegen. “Als u zelf in de begroting nagaat wat er allemaal nodig is aan infrastruc­tuur en hoeveel wij al besteed hebben dan begrijpt u ook dat zo een bedrag, 83 miljoen, in feite een druppel is op een gloeiende plaat”, zegt de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad.

Voor autobussen variëren de tarieven tussen SRD 729 en SRD 1.020 Voor vrachtwage­ns is een belasting opgebracht van SRD 461 voor de kleinste pick-up tot SRD 1.907 voor de grote vrachtwage­ns.

Aanvankeli­jk werden er hogere bedragen voorgestel­d door de regering, maar die zijn teruggebra­cht. Vooral voor kleinere personenwa­gens is er hard gesneden in het belastingt­arief en dat is volgens Amzad Abdoel, voorzitter van de Commissie van Rapporteur­s, niet zonder reden. “Ik vind dat we bij de bepaling van de hoogte van de tarieven degelijk rekening hebben gehouden met de sociale situatie. Wij hebben geprobeerd om het zoveel als mogelijk betaalbaar te houden”, zegt Abdoel over vooral de inspanning­en die er zijn gepleegd om de tarieven naar beneden bij te stellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname