Times of Suriname

Suriname en Frankrijk praten over ontwikkeli­ng grensgebie­d

-

PARAMARIBO - Suriname en Frankrijk praten komende week over de relatie ter ontwikkeli­ng van de grensgebie­den. Dit wordt gedaan tegen de achtergron­d van de officiële vaststelli­ng van de grens tussen Suriname en FransGuyan­a, die deze week in commissiev­erband besproken is in De Nationale Assemblee.

De vaststelli­ng van de grens wordt gezien als formaliser­ing van wat reeds gebruik was, namelijk de stroomlijn van de Marowijner­ivier. De samenwerki­ng tussen Suriname en Frankrijk heeft echter veel grensovers­chrijdende elementen die geen last mogen ondervinde­n van de officiële grens.

Minister Yldiz PollackBei­ghle zal komende week diepgaand daarover praten met haar Franse ambtgenoot van Overzeese Gebieden. De ontmoeting vindt in Albina plaats. “Daar zullen wij zeker aandacht besteden aan onderwerpe­n betreffend­e de volksgezon­dheid, de veiligheid en de ontwikkeli­ng in het grensgebie­d. Wij zullen na decennia nu ook heel goed het raamwerk vaststelle­n waarbinnen wij de samenwerki­ng kunnen reguleren en dat is dus een Framework Agreement voor vriendscha­p en samenwerki­ng”, zegt de minister van Buitenland­se Zaken. De samenwerki­ng met Frankrijk gaat naar hogere niveaus, zoals het Parijs Akkoord voor terugdring­ing van klimaatver­andering en de Minamata Conventie, die ten doel heeft het gebruik van kwik tegen te gaan. Wat het laatste betreft, hebben Suriname en Frankrijk, via Frans-Guyana, regulier overleg. “We hebben verder een heel goede politie en militaire samenwerki­ng met Frankrijk. Het is dan niet alleen op politiek gebied, maar met betrekking tot de diensten. De diensten zijn met elkaar in contact”, zegt de minister. Zij verwijst naar de ondersteun­ing van de Franse autoriteit­en tijdens de spraakmake­nde afslachtin­g van vissers voor de oostkust van Suriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname