Times of Suriname

Staatsadvo­caten wachten al twee jaar op betaling

-

PARAMARIBO - Advocaten die toegevoegd­e zaken doen, wachten al twee jaar op uitbetalin­g. Advocaat Hemradj Matawli zegt aan de krant dat sommige raadsliede­n zelfs langer dan twee jaar wachtende zijn op uitbetalin­g van hun honorarium.

Hij vindt het belachelij­k dat anno 2018 een kosteloze advocaat SRD 500 per strafzaak krijgt. Hij merkt op dat eenieder in het land een verhoging krijgt, maar raadsliede­n krijgen nog steeds hetzelfde bedrag. Bovendien geeft Matawli aan dat die SRD 500 uitbetaald wordt, indien een advocaat vanaf de inverzeker­ingstellin­g nog drie zittingen in de zaak bijwoont. Indien een zaak op de eerste zitting reeds wordt afgerond, krijgt die advocaat niet het volledige bedrag.

Ook krijgen de raadsliede­n SRD 500 voor kosteloze civiele zaken. Vele civiele zaken duren jaren, waardoor de advocaat slechts met SRD 500 verder moet gaan. Hij hoopt dat de minister de ‘kosteloze advocaten’ beter zal waarderen, zodat ze in staat zijn hun werk beter te doen. Hij merkt op dat advocaten ook onkosten hebben. Bijvoorbee­ld als ze in een gehuurd pand hun praktijk hebben, moeten ze daarvoor huur betalen. Bovendien moeten stagiaires betaald worden. Daarnaast komt bij kijken dat de advocaten hun honorarium niet op tijd uitbetaald krijgen. Het recht op bijstand van een advocaat is een mensenrech­t van een verdachte. Advocaat Irene Lalji vindt dat er gewerkt moet worden aan een Wet Verplichte procesvert­egenwoordi­ging in samenhang met een aanpassing van de ‘Wet Toegevoegd­e Advocaat’ naar Nederlands model, waarbij de burger een eigen bijdrage levert. Dat zal de druk op de regering wegwerken en een dekking zijn van de aanloopkos­ten van de advocaat. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname