Times of Suriname

29 augustus: Internatio­nale dag tegen nucleaire testen

-

PARAMARIBO - De internatio­nale herdenking­sdag tegen nucleaire testen wordt gehouden op 29 augustus. Op deze dag vieren de Verenigde Naties de Internatio­nale dag tegen kernproeve­n. Hiermee wil de VN de aandacht vestigen op het uitbannen van kernwapens en op het doel een wereld zonder kernwapens te bereiken. De dag benadrukt de inspanning­en van de Verenigde Naties en een groeiende gemeenscha­p van voorvechte­rs uit gouverneme­ntele, intergouve­rnementele en niet-gouverneme­ntele organisati­es, die informatie verspreide­n en mensen voorlichte­n over het belang van een verbod op het testen van kernwapens voor het bereiken van een veiligere wereld.

De huidige inachtnemi­ng vormt reeds de negende internatio­nale dag tegen kernproeve­n, sinds de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties die uitriep op 2 december 2009, met het doel het idee te promoten dat alles in het werk moet worden gesteld om kernproeve­n te beëindigen, om zo de verwoesten­de en schadelijk­e effecten ervan op het leven van mensen te voorkomen.

Ongeveer vijftig jaar geleden nam de internatio­nale gemeenscha­p de eerste stappen om explosies in het kader van nucleaire testen tegen te gaan met het gedeelteli­jke ‘Test Ban Treaty’. Nog steeds is deze problemati­ek een onafgewerk­t hoofdstuk op de internatio­nale agenda. Twintig jaar geleden werd het Comprehens­ive Nuclear-TestBan Treaty (CTBT) onderhande­ld, maar dit verdrag is nog altijd niet van kracht. Vandaag hebben 183 landen in de wereld het CTBT getekend en is het verdrag in 159 landen geratifice­erd. Maar er zijn nog altijd landen die verhindere­n dat het verdrag in werking treedt. Dit doen ze, terwijl er zeer sterke en eensgezind­e internatio­nale respons was op te merken tegen de nucleaire tests van de Democratis­che Volksrepub­liek Korea. Dit toonde het engagement van de internatio­nale gemeenscha­p met betrekking tot het naleven van internatio­nale afspraken rond dit onderwerp. Daarom zijn er geen ernstige gronden meer voor het ophouden van het grotere doel hier. Een universele ban tegen nucleaire test is de enige manier waarop de verschrikk­elijke effecten van deze testen op mens en omgeving vermeden kunnen worden.

Voormalig secretaris-generaal Ban Ki-Moon drong er bij alle staten op aan om het CTBT te onderteken­en en ratificere­n zonder vertraging. De staten wiens ratificati­e nodig is voordat het verdrag in werking zou treden, hebben een speciale verantwoor­delijkheid: geen enkel land moet wachten op anderen om tot actie over te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname