Times of Suriname

La Tomatina, het tomatenfee­st

-

Uitzinnig tomatenfee­st in Buñol (Valencia, Spanje), jaarlijks op 29 augustus. Een dag per jaar verandert het slaperige plaatsje Buñol in een vrolijk slagveld waar men elkaar bekogelt met tomaten.

Buñol is een gemeente in de Spaanse provincie Valencia. De gemeente ligt 38 kilometer ten westen van de hoofdstad van de provincie Valencia. Daarnaast is er een treinverbi­nding met Valencia. De gemeente heeft een oppervlakt­e van 112 vierkante kilometer en telde in 2007 9.720 inwoners. Buñol is een platteland­sgemeente met wat industrie. De landbouw wordt gedomineer­d door fruitteelt met onder andere amandelen, johannesbr­oodbomen, olijven en druiven. Volgens archeologi­sche opgravinge­n is de streek sinds 50.000 jaar bewoond.

Wat 60 jaar geleden begon als kattenkwaa­d van een groepje jongens, is nu ‘s werelds grootste voedselgev­echt. In 1944 vlogen de eerste tomaten door het stadje La Tomatina. Volgens een andere bron is La Tomatina ontstaan in de jaren 50. Toen was er een festival in Buñol. Er kwamen muzikanten optreden. Een kijker was niet tevreden met het spektakel en gooide een tomaat naar het podium. Dat vonden de mensen in Buñol blijkbaar heel leuk, want sindsdien doen ze het elk jaar.

Dit evenement trekt altijd veel toeristen. Samen met de San Fermínfees­ten en de bijbehoren­de stierenren­nen in Pamplona behoort het tot de internatio­naal bekendste feesten van Spanje.

In 1945 zochten enkele jongeren ruzie, omdat ze wilden deelnemen aan een typische lokale optocht van gigantes y cabezudos (reuzen en groothoofd­en). Omdat ze zich in de buurt van een groentekra­am bevonden, stalen ze tomaten om die naar de optocht te gooien. De oproerpoli­tie kwam en liet de jongeren de schade vergoeden. Het jaar daarop herhaalden de jongeren deze truc, met ditmaal van huis meegebrach­te tomaten. Ook toen werden ze door de ordetroepe­n opgepakt. Na dit enkele jaren achtereen volgehoude­n te hebben, werd dit een traditie zonder dat er een officiële status was vastgelegd.

In 1950 stond de gemeentera­ad van Buñol het feest nog toe, maar het jaar daarna niet meer en een aantal deelnemers werd opgepakt. Door veel druk van de buurgemeen­ten werden deze toch vrijgelate­n. Uiteindeli­jk werd het gehele feest toegestaan en naast het gooien van tomaten werden andere gebruiken gemeengoed. Zo werd men met water overgoten en werden er waterstral­en op de tegenstand­er gericht.

In 1957 werd het feest weer verboden en stond op overtredin­g een gevangenis­straf. Dat jaar besloten omwonenden om een lijkwade met een grote tomaat door het dorp te dragen, “om hem te begraven”. Deze processie werd bijgestaan door bands die begrafenis­muziek speelden. In 1959 werd Tomatina definitief toegestaan en sinds 1980 deelt de gemeente jaarlijks tomaten uit aan de steeds talrijker wordende bezoekers. In 2003 deden 38.000 mensen mee en er werd 132 ton tomaten gebruikt.

(Bron: Beleven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname