Times of Suriname

OM eist tien jaar tegen Klaas Otto voor witwassen, bedreiging en afpersing

-

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren tien jaar cel tegen Klaas Otto geëist voor onder meer witwassen, afpersing en bedreiging.

Volgens het OM durfde bijna niemand te getuigen tegen de oprichter van motorclub No Surrender, die een waar schrikbewi­nd zou voeren. Justitie hecht daarom veel waarde aan de twee personen die wel tegen de 51-jarige Otto uit Bergen op Zoom verklaard hebben.

Een van hen, Joop M, is begin vorig jaar in België tot acht jaar cel veroordeel­d omdat hij op Otto heeft geschoten. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat hij niet meer tegen de mishandeli­ngen, bedreiging­en en afpersinge­n van de Noord-Brabander kon. Otto overleefde de aanslag ternauwern­ood. De andere getuige, Danny van der G., zou meerdere malen door Otto en medeverdac­hte Janus de V. in elkaar geslagen en bedreigd zijn. Tegen De V. werd in de rechtbank in Breda dinsdag een straf van drie jaar geëist. Volgens justitie is witwassen de ‘corebusine­ss’ van Otto en bedreigt hij mensen om zijn belangen te beschermen.

Otto heeft tijdens de behandelin­g van de zaak alle aantijging­en ontkend. Volgens Otto heeft hij niet witgewasse­n, maar ging het om “leningen over en weer”. Zo vroeg een drugsversl­aafde aan Otto om 140.000 euro voor hem te beheren, legde Otto uit.

Ook voor de vermeende bedreiging­en had hij een uitleg. “Ik heb jarenlang testostero­n gebruikt. Dan ben je iets prikkelbaa­rder.” Zijn afkomst (Otto komt uit een woonwagenk­amp) heeft volgens de man ook iets met zijn “stevige aanpak” te maken. In aanloop naar de rechtszaak heeft de oprichter van No Surrender aangifte gedaan tegen het recherchet­eam dat het onderzoek naar hem uitvoert. Hij vindt dat het zich aan smaad en laster schuldig maakt, omdat “de vreselijks­te verhalen over hem worden verspreid”.

De rechtbank besloot tijdens de eerste zittingsda­g in de strafzaak tegen Otto dat de afhandelin­g niet stilgelegd hoefde te worden, wat de verdedigin­g wel gevraagd had. In mei van dit jaar kwam een aanklacht tegen Otto over het plannen van de aanslag op het leven van de toenmalige officier van justitie Greetje Bos te vervallen. Het OM zag onvoldoend­e wettig en overtuigen­d bewijs om Otto te vervolgen.

In augustus vorig jaar werd bekend dat bij het Team Criminele Inlichting­en (TCI) informatie over Otto’s mogelijke plannen om Bos wat aan te doen binnen was gekomen. De man zat toen nog in voorarrest.

(NU) 10:00 Game-Show: The

Amazing Race

10:50 Animation serie: Miraculous: Tales of Ladybug & Cat Noir Movie: The Lost World: Jurassic Park 13:25 Movie: Spider-Man:

Homecoming

16:00 UEFA - Champions League - Play-offs: PSV Eindhoven (3) - BATE Borisov (2) 18:05 The Ellen DeGeneres

Show

19:00 Smackdown

20:35 Just for Laughs

21:20 Action serie: The

Night Shift

22:00 Movie: Paterson

00:00 Movie: Opening Night 01:20 MTV

06:00 Cartoons

11:20

SCCN TV 17.2

09:00 Discovery

14:05 Movie: Yellow Day 15:45 Comedy serie: 30

Rock

16:10 Doc.: African Cats 17:45 Movie: The Walk 19:50 America’s Got Talent 21:55 Movie: Harold & Kumar Go to White Castle

Movie: Life of the Party

01:10 Movie: Skyline

02:45 Movie: The Change

Up

04:35 Movie: The Music Never Stopped

Doc.: African Cats

23:25

06:20

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname